17/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

EKOLOŠKA KATASTROFA NA Zlotskoj reci! POMOR SVEGA ŽIVOG zbog Ziđina i grada Bora

Izvor:
Politički.rs

Pored kataklizmične situacije sa vazduhom za koji ne znaju koliko je zagađen jer mernih stanica nema, na crnu listu za odstrel su došle i reke.

Borani se dugo bore za stopiranje izgradnje MHE na Zlotskoj reci ali su svi vodni tokovi ovog kraja ugroženi zahvaljujući nesavesnom poslovanju kineskog Ziđina i grada Bora, piše u saopštenju Ruže Helać ispred Vojvođanske zelene inicijative.

Bunari presušuju a na teritoriji Brezonika iz oko 80 bunara voda više nije za upotrebu. Vodotokovi nestaju i meštani nemaju čime da zalivaju bašte i poje stoku, opominje autorka kultne emisije Zelena patola na delu.

“Mrtve ribe, pastrmka, krkuša… Suvo rečno korito, smrad, đubre, u donjem toku Zlotske reke ispod groblja u Sumrakovcu pa sve do ušća u Crni Timok. Ekološka katastrofa!

Upozoravali smo vlast u Boru i Boljevcu da će doći do ovoga ali ne vredi. Proglasili su nas stranim plaćenicima što hoćemo da spasimo našu reku. Neko mora zbog ovoga da odgovara!”, javljaju ekološki aktivisti Miki Janošević i Zoran Radenković.

Dragan Ivanović je u ime ekoloških pokreta Odbranimo Zlotsku reku i Eko saradnja pedneo danas prijavu Ekološkoj inspekciji Ministarstva za zaštitu životne sredine u kojoj se između ostalog navodi:

“Posle više upozorenja nadležnim lokalnim i republičkim institucijama da nivo zlotske reke naglo opada, desila se ekološka katastrofa, reka je u donjem toku presušila.

Dogodio se pomor sveg živog sveta u reci.

Zahtevamo da po hitnom postupku inspektor izađe na teren, utvrdi stanje i da vinovnici budu kažnjeni”, navodi se u prijavi.

U zemlji Srbiji, okupiranoj od stranih i domaćih bezočnih i večno gladnih “investitora”, i sa vlašću kakva je ova mafijaško-naprednjačka, teško da će bilo šta uspeti da promeni ova prijava, sigurno je lekovitije ono što je uradio Desko sa Stare planine, ali ostaje nam da se nadamo da će se neko čudo desiti i da će srpske reke postati važnije od naprednjačkog i kineskog profita.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: