Od subote direktna avio linija Peking – Beograd

Izvor:
Beta, Foto: Promo

Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović potvrdila je da se od subote otvara direktna avio linija Peking – Beograd ocenivši da će to dodatno osnažiti čelično prijateljstvo dve zemlje.”Od 16. jula ove godine će se otvoriti i direktna avio-linija Peking-Beograd u organizaciji Hainan Airlines, i uskoro se, takođe, očekuje uspostavljanje direktne avio-linije i od strane srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia. To će nesumnjivo doprineti intenziviranju međusobne saradnje na svim nivoima, društvene razmene, obnavljanju razmene turista i turističkih poseta”, podvukla je Maja Stefanović u intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Napomenuvši da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u svojoj istoriji, ambasadorka je priznala da je za nju veliki izazov kako postići novi kvalitativni napredak u odnosima. U tom cilju, ukazala je da se u narednom periodu očekuje nekoliko značajnih aktivnosti uključujući i skorašnje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

“Očekujemo da će u narednom periodu biti odobren izvoz srpskih proizvoda u Kinu, prvenstveno različitih vrsta mesa, meda, pčelinjih proizvoda i sl. U toku su aktivnosti i na realizaciji drugih infrastrukturnih projekata poput izgradnje auto-puteva”, dodala je.

Ona je navela i da će u Beogradu uskoro biti otvoren Kulturni centar Kine koji je već izgrađen, dok će u Peking uskoro doputovati i nova direktorka Kulturnog centra Srbije za koji se očekuje da uskoro ponovo zaživi u punom kapacitetu.

Srbija u potpunosti podržava princip “jedna zemlja, dva sistema”, ponovila je ambasadorka, koja je 1. jula s velikom pažnjom pratila obeležavanje 25. godišnjice povratka Hongkonga matici.

To je princip koji je omogućio ostvarenje i očuvanje suvereniteta Kine, koji doprinosi jačanju bezbednosti i omogućava dalji razvoj Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga u skladu sa njegovim karakteristikama, ocenila je Maja Stefanović i izrazila uverenje da će Hongkong pod rukovodstvom KP Kine i šeste vlade Specijalnog administrativnog regiona nastaviti sa uspesima u svom razvoju.

“Kina je od završetka 18. Nacionalnog kongresa KPK (2012. godine) inicirala veliki broj inicijativa, među kojima je pre svega ‘Pojas i put’. Srbija od samog početka u punoj meri podržava i aktivna je u implementaciji Inicijative ‘Pojas i put'”, potvrdila je ambasadorka.

Srbija je uključena u tu inicijativu kroz projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd-Budimpešta, čija je jedna deonica Beograd-Novi Sad nedavno puštena u rad, podsetila je Maja Stefanović.

“Čelično prijateljstvo” između Srbije i Kine simbolizuje upravo uzajamnu podršku koju dve zemlje pružaju jedna drugoj, ocenila je ambasadorka. Prema njenim rečima, Kina i Srbija su pravi prijatelji koji dele lepe trenutke, ali koji su prošli i kroz zajedničke izazove i teške periode, tokom bombardovanja Beograda i kineske ambasade 1999. godine, kao i u borbi protiv pandemije kovida-19.

“Kina je bila prva zemlja koja je Srbiji uputila medicinsku opremu i pomoć. Srbiji je od ogromnog značaja bila velika pomoć kineskih građana”, kazala je ona.

Odnosi dveju zemalja su zasnovani na međusobnom razumevanju, uvažavanju i podršci u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve zemlje. Srbija u potpunosti i dosledno podržava politiku jedne Kine i princip “jedna zemlja, dva sistema”, dok Kina čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Bilateralnim odnosima poseban kvalitet daju i lični prijateljski odnosi predsednika Srbije i Kine. Dve zemlje su uspostavile strateško partnerstvo, koje se kontinuirano produbljuje, a građane dve zemlje vezuje “čelično prijateljstvo”, rekla je Maja Stefanović.

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK), koji će biti održan krajem ove godine, “jedan je od najznačajnijih događaja na unutrašnjem planu u Kini u poslednjih pet godina, ali, istovremeno i događaj od ogromnog značaja na međunarodnom planu”, ocenila je ambasadorka Stefanović.

Na kongresu se svakako očekuje donošenje novih smernica razvoja Kine, koje će obezbediti nove uspehe države u svim oblastima, a odluke koje će biti donete, imaće veliki uticaj i na međunarodnom nivou, rekla je ambasadorka.

Osvrnuvši se na izvanredne rezultate, koje je Kina pod rukovodstvom KPK-a ostvarila u iskorenjivanju apsolutnog siromaštva i izgradnji umereno prosperitetnog društva, ambasadorka je rekla da je KPK imala ključnu ulogu u uspesima Kine u svim sferama razvoja.

“Uz mudro rukovodstvo partije i kineskih lidera, Kina je u poslednjih 100 godina, izrasla od jedne siromašne zemlje u predvodnika multilateralizma, u zemlju koja predstavlja motor globalnog razvoja, drugu ekonomsku silu sveta”, rekla je Maja Stefanović u intervjuu za CMG.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare