Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja grupe EKV

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja grupe EKV
Printscreen

Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja grupe EKV

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje “Mascomovih” LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika (EKV): “Dum dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada” i “Krug”, saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića.

Kompanija „Maskom“ dužna je da u roku od osam dana povuče ta izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je „Mascom“ izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu, navedeno je u saopštenju iz Zadužbine.

U Zadužbini Milana Mladenovića kažu da se „još od 2015. godine vlasnik kompanije ‘Mascom’ bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva živa albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke)“.

„‘Mascom’ od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija ‘Mascom’ i ‘Tin Drum’ vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi se u saopštenju Zadužbine.

U Zadužbini napominju da je rešenje Privrednog suda o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji vode oni i nekadašnji članovi benda EKV protiv kompanije „Mascom“, ocenjuju da ono „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“ i izražavaju nadu “da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.

Borba oko korišćenja žiga EKV i imena frontmena, tekstopisca i kompozitora ove grupe, kao i sudski sporovi između Zadužbine Milana Mladenovića i kompanije „Maskom“ dospeli su u javnost još prošle jeseni.

Tada je „Maskom“ raspisao konkurs „EKV: tvoja pesma“, nakon čega je Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da je zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“. Privredni sud tada je privremenom merom tada zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.

Ukidanje mere u „Mascomu“ su ocenili kao „prvi korak ka ispravnom okončanu spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv njihovih kompanija, a sve u cilju sticanja monopola na korišćenje naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV“.

Iz ove kompanije jesenas su ustvrdili i da Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava umetnika čije ime nosi, „što je činjenica potvrđena u sudskom postupku“, što je očigledno dovelo i do novog odlaska pred sud sa predstavnicima Zadužbine i nove privremene mere, prema kojom je „Mascom“ dužan da iz prodaje povuče pet izdanja EKV na pločama i diskovima.

Nova.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar