102 GODINE OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat

102 GODINE OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat

Srbija je u ratu izgubila više od 28 odsto stanovnika, odnosno 62 odsto muškog radnog stanovništva (53 odsto poginulo i 9 odsto trajnih invalida) između 18 i 55 godina.

Tog 15. septembra 1918. godine – Živojin Mišić, komandant Glavnog štaba srpske vojske, uputio je svojim vojnicima i oficirima naredbu – juriš!

102 GODINE OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat
Živojin Mišić, Foto: promo

U depeši koja je pročitana vojnicima u rovovima solunskog fronta stoji – “Svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati, bez počinka do krajnjih mogućnosti ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte. S nepokolebivom voljom i nadom u Boga – junaci napred u otadžbinu.”

Bitka kod Dobrog polja bila je uvod da 620.000 vojnika Antante krene u konačnu ofanzivu. Srpskih vojnika je na Solunskom frontu bilo oko 150.000. Oni su posle dvogodišnjeg mirovanja silovito krenuli u konačni obračun. Sa druge strane fronta su se nalazili Bugari i Nemci.

102 GODINE OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat
Solunski front, Foto: Youtube /Print scren

Ofanziva pokrenuta u okolini Dobrog polja ispostavila se kao odlučujuća za kraj Velikog rata i slom Centralnih sila.

Već 14. septembra 1918. srpska i francuska artiljerija počele su žestoko bombardovanje bugarskih položaja, a sutradan u 5.30 ujutru srpska i francuska pešadija krenule su u odlučujući proboj.

Prvog dana front je probijen u širini od 11 kilometara, a bugarske trupe počele su da se povlače.

Vest o proboju fronta prvi su u pozadinu doneli naši piloti, koji su dali veliki doprinos u borbama i tako pokazali sve veći značaj ovog vida ratovanja:

“Bugari beže, beže Nemci… Front je probijen, naša pešadija je na svojoj zemlji. Gledao sam svojim očima. Leteo sam nisko, jedva tri stotine metara iznad zemlje, lica sam im video. Mašu nam, naši jurišaju, front je probijen, čujete li me, front je probijen” navodi se u sećanjima pilota Dragutin Savić, koji je prvi video pobedu srpske vojske.

102 GODINE OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat
Solunski front, Foto: Youtube /Print scren

Bugarska je 29. septembra u 23 časa potpisala konvenciju primirja. Već 1. novembra 1918. srpski vojnici ponosno su oslobodili Beograd. Sigurno najiteresantniji citat je telegram nemačkog cara Vilhelma II bugarskom kralju Ferdinandu iz oktobara 1918. godine:

“Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je rat. SRAMOTA!”

Srbija je, prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28 odsto od celokupnog broja stanovnika koje je imala po popisu iz 1914. god.

Alo.rs/GlasSrpske/B.B

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Na današnji dan je streljan Apis, kako bi se sakrio lopovluk predaka Marka Đurića i Milana St. Protića; “Đurić spremljen da bude naslednik Aleksandru Vučiću”

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare