Cvetojević: Da nije bilo cara Nikolaja, sa srpskom vojskom umrla bi i naša otadžbina Srbija

Izvor:
Politički.rs, Ilustracija, Foto: Wikipedia

Posebno treba da se sećamo i nikada ne zaboravimo današnji datum, napisao je u svojoj objavi na društvenim mrežama profesor hadži Sreten Cvetojević “Cvele”

Prof. hadži Sreten Svetojević Cvele, Foto: SKC “Ćirilica”

U noći između 16 i 17. jula 1918. (pre 106.godina) ruski boljševici na području Jekaterinburga surovo su vatrenim oružjem i bajonetima pobili celu carsku porodicu ROMANOV. Cara NIKOLAJA drugog, caricu ALEKSANDRU i njihovih 5.dece, princeze OLGU, TATJANU, MARIJU, ANASTASIJU i princa ALEKSEJA. Uz njih su pobijeni i svi oni koji su im se dobrovoljno priključili u zatočeništvu poput:
Evgenije Botkin, Ane Demidove, Alekseja Trupa i Ivana Haritanova.

Wikipedia

A zašto mi SRBI sa posebnim pijetetom i neizmernom zahvalnošću treba da ZAUVEK u kolektivnom sećanju ČUVAMO USPOMENU na ruskog cara NIKOLAJA ROMANOVA drugog?

Pa zato, što treba da između ostalog dobro naučimo i znamo:

Da tzv. saveznici nakon 11.decembra 1915.god. i zahteva predsednika vlade Pašića, da se sva srpska vojska sa područja Albanije evakuiše u Solun, odgovaraju tako što:

VELIKA BRITANIJA (Englezi) traže da srpska vojska nastavi pešice kroz bespuće još 200.km od Skadra i Drača do Valone (pravdajući to navodno plitkim gazovima albanskih luka na severu Jadrana i prisustvom brojnih austrougarskih podmornica …..),

A i kada su nakon desetina hiljada izgubljenih života i nestvarnih “Hristovih muka” (gladni, žedni, bosi, goli, bolesni i do krajnjih ljudskih granica iscrpljeni) SRPSKI VOJNICI, REGRUTI i CIVILI stigli u zonu Valone (tada okupaciona italijanska zona), opet tzv. saveznici ITALIJANI – ZABRANILI SU DA SE SRBI PRIBLIŽE VALONI bliže od 80 km i ODBILI DA UPUTE odrede svoje vojske koji bi zaštitili SRBE. Shodno SPORAZUMU od 15.maja 1915.između Velike Britanije i Italije imali su GLAVNU KOMANDU NAD POMORSKIM OPERACIJAMA NA JADRANU.

Nalazeći se praktično u bezizlaznoj situaciji BEZ IKAKVOG REŠENjA kada fizički UMIRE SLAVNA POBEDNIČKA SRPSKA VOJSKA sa Cera, Kolubare… kao poslednje rešenje 16.decmbra 1915. regent ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ kao vrhovni komandant OBRAĆA SE TELEGRAMOM caru ROMANOVU u kojem između ostalog konstatuje… da srpskoj vojsci preti NAJSTRAŠNIJI SVRŠETAK – NESTANAK, jer nakon jezivog povlačenja preko albanskih vrleti na primorje OD OBEĆANE POMOĆI SAVEZNIKA SRBE NIJE SAČEKALO NIŠTA… a telegram završava sledećim rečima:

“Ja se nadam da će ovaj moj apel naići kod Vašeg Veličanstva, koji se uvek očinski starao za Srpski narod i da će INTERVENISATI KOD SAVEZNIKA DA SPASE SRPSKU VOJSKU OD KATASTROFE KOJU NIJE ZASLUŽILA A KOJE PREDSTOJI”?

Samo 3 dana kasnije:

19.decembra 1915.g. ruska vlada je između ostalog u svom dopisu vladama zemalja saveznica saopštila:

“… DA ĆE STAVITI U PITANjE I SAM SAVEZ SA ZAPADNIM SAVEZNICAMA DRŽAVAMA, AKO SE ODMAH NE UČINI SVE DA SE SPASE SRPSKA VOJSKA”.

21.decembra FRANCUSKA nakon ruskog ultimatuma zahteva demaršom u Rimu (DA SE ODOBRI PRIVREMENI SMEŠTAJ SRPSKE VOJSKE U VALONI),

11.januara 1916. bez konsultacija sa Englezima, jedan odred francuske vojske (šesti alpski lovački bataljon jačine oko 1.500 vojnika) ZAPISEO JE GRČKO OSTRVO KRF u Jonskom moru….. Sve ostalo je ISTORIJA.

Toliko o tome KO SU NAM U STVARI BILI PRAVI I STVARNI SAVEZNICI A KO TZV SAVEZNICI?

Nikolaj II Romanov, Foto: Wikipedia

Eto braćo i sestre kao i posebno dragi mi POTOMCI, zašto NIKADA,NIKADA i NIKADA NE SMEMO DA ZABORAVIMO CARA ROMANOVA i zašto da u kolektivnom sećanju našeg naroda TREBA DA ČUVAMO I NEGUJEMO SEĆANjE NA NjEGA I NjEGOVU MUČENIČKU SMRT.

Jer da nije bilo tako odlučnog, čvrstog i nepokolebljivog stava cara NIKOLAJA prema hitnom i neodložnom spasavanju SRPSKE VOJSKE sa Jadranskog primorja PITANjE JE DA LI BI TADA ZAJEDNO SA VOJSKOM “UMRLA” i NAŠA OTADžBINA SRBIJA ILI KAKO BI IZGLEDALO DANAS ONO ŠTO BI OD NjE OSTALO TADA?

Možda treba zarad šireg znanja i dodati sledeće:

Nakon ubistva carske porodice ROMANOV u naredna 84.dana likvidirano je još 27. njihovih rođaka i prijatelja, među kojima i JELISAVETE FJODOROVNE i sestre BARBARE JAKOVLjEVE (čijim svetim moštima sam imao priliku da se dva puta poklonim i celivam) u svetom manastiru Romanovih i hramu Sv.Marije Magdalene na Maslinskoj gori u Jerusalimu.

Maja 1979.tela pobijene carske porodice Romanov pronađena su od strane privatnih amaterskih detektiva.

Jula 1991.(nakon pada komunizma) u Rusiji, tela su ESHUMIRANA i nakon forenzičkih i DNK analiza sahranjeni u crkvi SV.APOSTOLA PETRA i PAVLA u Sankt-Peterburgu.

Tada je Sinod RPC (ruske pravoslavne crkve) izražavao sumnju u autentičnost identiteta zemnih ostataka carske porodice Romanov i nisu učestvovali u pogrebnoj ceremoniji.

Ipak 2.000 godine RPC je promenila svoj stav i donela odluku o KANONIZACIJI PORODICE ROMANOV zbog njihove skromnosti, strpljenja i pokornosti.

1.oktobra 2008.god. Vekovni sud Ruske federacije doneo je PRESUDU da su Romanovi bili žrtve političkih represija i zbog toga su REHABILITOVANI.

Godine 2015. po zahtevu RPC izvršna je još jednom eskumacija zemnih ostataka cara NIKOLAJA i carice ALEKSANDRE ROMANOV kao i dodatne DNK ANALIZE koje su zaista potvrdile autentičnost i identitet cara i carice.

I konačno na kraju.

Naša otadžbina SRBIJA se nakon skoro veka ipak setila i odužila caru NIKOLAJU drugom ROMANOVOM podizanjem spomen obeležja 2014.godine u Beogradu (ul.kralja Milana – “Devojački park, gde se nekada nalazila zgrada ambasade carevine Rusije) kao poklon Ruske federacije i Ruskog Vojno-istorijskog društva gradu Beogradu.

Od 16.novembra 2014. godine u najužem centru naše prestonice “SIJA” SPOMENIK SVETOM MUČENIKU CARU NIKOLAJU DRUGOM KAO ZNAK VEČNE POBEDE ALI I DOBROTE CARA VELIKE I MOĆNE CAREVINE POKAZANE PREMA TERITORIJOM I BROJNOŠĆU MALE KRALjEVINE SRBIJE ALI PO KRVI I VERI VELIKOG BRATSKOG PRAVOSLAVNOG SRPSKOG NARODA NA BALKANU.

Neka je večni spokoj i mir duši velikog i plemenitog mučenika cara NIKOLAJA prijatelja SRPSKOG naroda i SLAVA u vekove, vekova njegovom liku i delu.

Amin Bože daj.

S poštovanjem, bratskom i hadžijskom ljubavlju,
potpredsednik SAVEZA
udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.
prof.hadži Sreten Cvetojević “Cvele”

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare