Joanikije, Justin, Ignjatije i Teodosije: Sabor da se održi u Patrijaršiji, sve je PREKRIVENO KAMERAMA u Hramu Svetoga Save

Joanikije, Justin, Ignjatije i Teodosije: Sabor da se održi u Patrijaršiji, sve je prekriveno kamerama u Hramu Svetoga Save

Izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) održaće se 18. februara u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru, a učesnici izbornog Sabora trebalo bi da budu smešteni u hotelu Hilton, odlučio je Sveti arhijerejski sinod.

List „Danas“ navodi da je više vladika pred jučerašnje zasedanje uputilo pismo sa porukom da neće ni u Hilton ni u kriptu na Vračaru, jer SPC ima dve patrijaršije – Pećku i u Beogradu, gde treba da se biraju njeni poglavari, ali se „crkvena vlada“ na to nije ni osvrnula.

U pojedinim crkvenim krugovima naveliko se nezvanično komentariše da iza ideje o izboru i kripti Hrama stoji aktuelni šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je i duhovno čedo episkopa remezijanskog Stefana (Šarića), inače v.d. nastojatelja Svetosavskog hrama na Vračaru.

Grupa episkopa SPC poslala je dopis Svetom arhijerijskom sinodu u kojem traže da se održavanje Sabora i izbor novog patrijarha održi tradicionalno u Patrijaršiji, a ne u Kripti hrama Svetog Save.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević podelio je na društvenim mrežama dopis grupe episkopa.

U dopisu koji su potpisali i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, braničevski Ignatije, raško-prizrenski Teodosije, zahteva se da SPC ne prekine vešedecenijsku praksu po kojoj se patrijarh bira u Patrijaršiji, i da ona potpuno zadovoljava bezbednosne uslove, kada je reč o epidemiji. Takođe, navode da u Patrijaršiji postoji potreban mir i diskrecija.

“Održavanje Svetog Arhijerejskog Sabora van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je, inače, pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost, koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja u životu naše Crkve, bilo sasvim neadekvatno.”

“Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge sumnje i eventualne spekulacije oko održavanja izbornog Sabora”, navodi se u dopisu.

Mlađan Đorđević je prokomentarisao ovaj dopis:

U želji da opravda svoju izdaju Vučić ne preza ni od ovakvih stvari, nažalost. Pošto je Crkva poslednje uporište odbrane Kosova i Metohije, Izdajniku je potreban njegov patrijarh koji će da opravda izdaju

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare