Ministar informisanja: Novim medijskim zakonima se pruža zaštita novinarima, definisan je rijaliti program…

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen RTS

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da „garantuje“ da će biti prihvaćen „svaki predlog koji može da unapredi“ predložene Nacrte zakona o javnom informisanju i zakona o elektronskim medijima.

Jovanović je u Beogradu na prvom okruglom stolu u okviru javne rasprave o nacrtima tih zakona ocenio da su medijski zakoni „temelj za slobodno i odgovorno novinarstvo, zaštitu prava građana i očuvanje demokratskih vrednosti“.

„Vrlo posvećeno smo radili na predlozima nacrta ova dva zakona, temeljno, pokušavajući da uvažimo svako mišljenje koje bi moglo da bude relevantno kako bismo dobili što je moguće bolja zakonska rešenja. Bez jakog i pravednog medijskog zakonodavstva, ne možemo nastaviti da unapređujemo medijsku scenu u Srbiji“, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

On je pozvao stručnu javnost, nevladine organizacije, predstavnike javne uprave i sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o nacrtima medijskih zakona.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da je Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, „potpunije definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja“.

Predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja a pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.

„Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima se pruža i radnopravna zaštita novinarima, u skladu sa propisima iz oblasti radnog prava, a kojom se pojačava osnov za zaštitu profesionalnog novinarskog integriteta od zloupotreba zakona i šikaniranja, u cilju sprečavanja slobode javnog informisanja“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Nacrt zakona o elektronskim medijima, „pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija“.

„Nacrtom zakona o elektronskim medijima posebna pažnja je posvećena zaštiti maloletnika propisivanjem sadržaja koji mogu teško naškoditi razvoju maloletnika, vremenskim ograničenjima za neprikladne sadržaje, kao i njihovom učestvovanju u programskom sadržaju. Definisan je rijaliti program, propisano je šta je nepodesan rijaliti program za maloletnike i šta je zabranjeno prikazati u rijaliti programu. Pooštrene su i sankcije za nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu maloletnika“, stoji u saopštenju.

Naredni okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima biće organizovan 20. septembra u Nišu a potom i u Novom Sadu 27. septembra i u Kragujevcu 4. oktobra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare