MUP poziva građane da od ponedeljka predaju svoje nelegalno oružje

MUP poziva građane Srbije da od ponedeljka, 8. maja do 8. juna, predaju svoje nelegalno oružje mesno nadležnoj policijskoj stanici i da za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost, kao ni obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja, izjavila je Biljana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a.

Otović Pjanovićeva je navela da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, što mu je i obaveza i pravo, shodno obavezama prema Zakonu o oružju i municiji doneo je naredbu koja podrazumeva postupak legalizacije.

„Legalizacija je u samom tekstu, definisana upravo kao period kada ministar na osnovu procene i zaštite opšte bezbednosti građana, javnog reda i mira, baš u ovakvim situacijama ima pravo da spovede taj proces i izda naredbu za postupak legalizacije, koji podrazumeva i poziva sve građane koji po bilo kom osnovu imaju oružje, bilo koje vrste i bilo koje kategorije u posedu, a koje nije i nema dozvolu nadležnih organa, i naravno oružje koje uopšte po Zakonu nije predviđeno i moguće registrovati, kao i oružje za koje nadležni organi i ne izdaju dozvole da predaju mesno nadležnoj policijskoj stanici od 7 do 19 časova“, istakla je ona.

Odluka je objavljena i u Službenom glasniku.
„U Službenom glasniku naredba je objavljena 5. maja i stupa na snagu prvi radni dan, a to je ponedeljak , 8, maj, od 7 do19. časova i ono što je najbitnije građani da bi bili sigurni u sve ovo što govorim mogu u postojećem tekstu Zakona o oružju i municiji pročitati šta je legalizacija i šta podrazumeva postupak, kao i da apsolutno nemaju niti krivično- pravno, niti prekršajno- pravnu odgovornost za predaju oružja, niti obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja i tome slično“, napomenula je sagovornica Tanjuga.

Predaja oružja ne mora da se prethodno najavi, istakla je ona, ali je potrebno da se oružje preda na takav način kako se ne bi uznemiravala javnost.

Otović Pjanovićeva je objasnila i kakav je postupak za vraćanje oružja ukoliko je njegov vlasnik preminuo i pozvala i te građane da vrate oružje.

„Ovu priliku koristim da kažem, pošto neki broj građana, imaju ili nemaju potrebu ili znanje o postupanju sa oružjem koje potiče od vlasnika koji je preminuo, nisu znali da su po Zakonu o oružju i municiji obavezni da u vremenu od 45 dana od datuma kada je vlasnik preminuo predaju u mesnoj nadležnoj policijskoj stanici to isto oružje, tačnije po poslednjem prebivalištu vlasnika oružja i da to mogu da učine bez ikakvih posledica i bilo kakve odgovornosti kako bi zaštitili i sebe i svoje ukućane“, rekla je ona za Tanjug.

Kako je istakla, suština je i cilj ove legalizacije i naredbe koju je MUP dao da se oslobodimo tog (nelegalnog) oružja u što kraćem roku, jer su sve ove situacije pokazale da je toga bilo možda se ne bi dešavale ovakve stvari.

„Sama ova odluka i naredba i sve ove mere koje je donela vlada i koje je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić govore da će sva resorna ministarstva imati obavezu da u svim onim delovima i okvirima gde su procenjene, da ne kažem slabe tačke, hitno i neodložno na osnovu te odluke izmena Zakona oružja i municiji morati da donesu neke rigoroznije mere u odnosu na dobijanje dozvole za držanje i nošenje oružja“, rekla je ona.

I ranije je u zakonu, dodaje ona, stajala odluka da morate da budete punoletni građanin, da ste državljani Republike Srbije i da ispunjavate zdravstvene uslove za dobijanje oružja, koji podrazumevaju psihijatrijski, psihološki pregled i naravno kontrolu na psihoaktivne supstance.

„Ono što je razlika na postojeći zakon je da će se provera ispunjenosti uslova raditi na šest meseci do godinu dana, to opet ne znači da MUP nije radio savesno i odgovorno svoj posao, te revizije su se takođe po Zakonu sprovodile u određenom rokovima i ranije, ali kažem da tadašnja bezbednosna situacija nije nalagala da smo u obavezi da rigoroznije sprovodimo mere“, dodala je ona.

Pjanovićevaje još jednom podsetila i na način drženja i nošenja legalnog oružja.
„Oružje se drži po posebnim pravilima, u sefovima, zaključano i takođe Zakon o oružju i municiji predviđa da osoba mora da ispunjava i tehničke uslove za držanje i čuvanje – da se čuva u sefovima, pod ključem ili sa šifrom, uvek odvojeno od municje, u delovima“, dodala je ona i istakla da kada se i premešta na drugu adresu da se to radi takođe u skladu sa Zakonom, što znači odvojeno.

Sputnjik

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare