NE DAMO NI METAR ZEMLJE, NI KAP VODE! Zelena patrola na auto-litiji protiv Rio Tinto: Građani ne veruju obećanjima kompanije

NE DAMO NI METAR ZEMLJE, NI KAP VODE! Zelena patrola na auto-litiji protiv Rio Tinto: Građani ne veruju obećanjima kompanije

Održana auto-litija protiv Rio Tinto

“Ne damo ni metar zemlje, ni kap vode”

Građani ne veruju obećanjima kompanije Rio Tinto

Dana 4. januara 2021. održana je auto-litija protiv rudnika litijumakoji namerava da otvori kompanija Rio Tinto, u dolini Jadra. Put kojim je prošla auto-litija: BREZJAK – DRAGINAC – VELIKO SELO – BRNJAC – BRADIĆ – LIPNICA – KOZJAK – LIPNIČKI ŠOR – LOZNICA.

– Umesto odgovaranja na pojedinačne komentare reći ću ovde jasno, glasno i zadovoljno da smo danas u protest ušli baš onako kako smo planirali, ISKRENO, SRCEM I VEROM. Kako će svako od nas da definiše svoju veru i uverenja je potpuno nebitno, kako će se protest zvati takođe. Bitno je da smo očekivali 50 vozila, a prestali da brojimo kad smo došli do 150!!! Bitno je da nismo imali niti jedan jedini incident i da smo od početka do kraja SLOŽNO I JEDNOGLASNO rekli NE RUDNIKU! Narod Jadra i Rađevine je poslao jasne poruke lokalnim samoupravama, Vladi Republike Srbije i Rio Tintu. Da li će oni kojima su upućene, ove prilično jasne poruke shvatiti, videćemo. Neće nam biti problem da ih pojednostavimo ako za tim bude potrebe. Jedno je sigurno, nećemo dati ni metar zemlje naše dece, ni kap jednu vode koja svima pripada. Ovo je naša zemlja, i tako će ostati. Hvala svima koji su došli, hvala svakom od vas ko je pratio, lajkovao, komentarisao i šerovao, hvala svakom ko nas je podržao i veliko hvala pripadnicima policijskih stanica u Loznici i Krupnju koji su nas bezbedno proveli kroz litiju, sprečili bilo kakav incident i danas bili uz nas.- kaže Maria Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

– U sklopu borbe protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini reke Jadar, PAKT je u saradnji sa BIRODI-em (Biro za društvena istraživanja) pokrenuo anketu o nivou obaveštenosti građana o ovom projektu. Za kompaniju Rio Tinto nije čulo 10,22% anketiranih, njih 56,45% čulo je samo negativne stvari, a 22,04% većinom negativne stvari. Početni rezultati ankete govore da su građani u velikoj meri nezadovoljni odlukama svih bivših Vlada da se u dolini reke Jadar formira ovakvo rudrsko postrojenje, a bez predhodne konsultacije sa meštanima i zainteresovanom javnošću. Građani Srbije ne veruju lepim obećanjima kompanije Rio Tinto oko formiranja rudnika litijuma. Anketirani podržavaju meštane u dolini Jadra oko referenduma za rudnik i smatraju da pokušaj učešća opozicionih političkih stranaka u protestima neće doprineti rešavanju ovog ekološkog problema. – zaključuje Miroslav Mijatović iz udruženja Podrinjski antikorupcijski tim – PAKT.

Tekst i foto: Zelena patrola

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare