Preminula Mica Trofrtaljka – Odlazak kafanske pevačice

Pevačica i ikona kafanskog folka Mica Trofrtaljka, preminula je u 77. godini života.

Bila je najveća zvijezda  svratišta za kamiondžije, ali nije mogla ni pomisliti da bi gostovala na televiziji jer su joj govorili kako su njezine pjesme “sramotne”. No tako nije mislio Tito, koji je sjedio u prvom redu na dodjeli zlatnih i srebrnih ploča, onomad u tadašnjem Domu sindikata. Mica je pjevala svoje “Davorike dajke”. Tito je navodno tražio da otpjeva i “Nišku banju”. Upozorili su je da pazi kako se ponaša pred Titom i Jovankom, ali Mica je ipak plesala, njišući pritom kukovima i svim što uz to ide

Ja sam slatka, suknjica mi kratka, svi mi kažu da sam trofrtaljka, upravo po tom stihu pjesme “Trofrtaljka” Milica Ostojić dobila je nadimak Mica Trofrtaljka. Bila je prepoznatljiva po svojim vrcavim hitovima, ali i u glumačkoj ulozi u seriji Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“.

 “Guram, guram, pa neće da uđe, moja noga u cipele tuđe”, pjevala je Mica sedamdesetih, zaduživši nas sve za neke do tada “nemoguće“ slobode. I inače, kada se spomene ime Mice Trofrtaljke mnogima odmah u sećanje naviru dvosmislene pesme kao što su „I labavi ume da zabavi“, „Predem vunu i kučinu“, „Drž’ se, ćerko, čvrstog kursa“, „Rđavome kupcu i dlake smetaju“ i mnogi drugi.

Ipak, malo ko zna pevačicinu životnu priču.  Micino detinjstvo je bilo veoma teško budući da je bez majke ostala kada je imala svega pet godina. Njen otac se ubrzo ponovo oženio i dobio dvoje dece, koje je uglavnom Mica čuvala. Tokom odrastanja prisustvovala je mnoštvu svađa i fizičkih obračuna između oca i maćehe.

Udala se sa samo 17 godina, i to za čovjeka kojeg je dotad tri puta vidjela. Suprug Radoslav je bio njezina najveća potpora u karijeri i životu, jedini ju je podržavao u glazbenoj karijeri. Čak se i njegov brat protivio tom braku te mu nudio novoga Fiću ako je otjera i cijelu obitelj “spasi sramote”. Obećao mu je dovesti i djeci mater. Isto to nudio mu je i Miličin otac. Ogovaranja susjeda, rekla je, ne želi se ni sjetiti. Nosila je mini suknju, koljena su joj se vidjela, a i danas se, priča da su joj se vidle gaće.

Do prvog radnog mjesta stigla je na biciklu. Petkom je na placu prodavala s mužem, svratila u kafanu kod Dace i molila gazdu da je pusti da otpjeva dvije, tri pjesme. Ta Dacova kafana u pregrađu Čačka stvorila je novu zvijezdu zbog koje se samo koji tjedan poslije u kafani nije mogla naći prazna stolica. “Guram, guram, pa neće da uđe, moja noga u cipele tuđe”, pjevala je tad Mica. Prva je to njezina pjesma “Davorike dajke”, objavljena 1968. godine. Prodala se u 400.000 primjeraka. – Ljudi su krenuli na pijacu, a kad su u prodavaonici vidjeli moju ploču, zaboravili su zašto su došli i kupili je. Novac sam nosila u džakovima, nisam ga mogla potrošiti. Izašla sam iz sirotinje, slamare, gazila po trnju da se izvučem iz bijede i gledala samo naprijed.

U svom prvom filmu “Miris poljskog cvijeća” igrala je kafansku pjevačicu, koju glavni glumac Ljuba Tadić pokušava skinuti. – Ljuba mi priđe, treba me raskopčati, a ja ne dam. To mi je bio prvi film,ali  nisam to voljela – rekla je Mica, koja je poslije glumila u još pet filmova.

Prije šest godina je zadnji put sudjelovala u srpskoj “Farmi”, a od tada se u medijima nije pojavljivala.

Radio Gornji Grad

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Vule Fridman
Ivan Vule Fridman
2 godine pre

Mica Trofrtaljka je bila suma poimanja žene od strane Balkanca, muškarca, samoupravljača. Njene pjesme su 100% dijagnostički obrađivale sadržaje glave balkanskog muškarca – mužjaka, samoupravljača, doktora za seks, sport, politiku i zavjere.