Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila – cena NEPOZNATA

Izvor:
Beta, Foto ilustracija: Wikipedia

Vojska Srbije (VS) nabavila je iz Sjedinjenih Američkih Država oklopna vozila BerKet (BearCat) za potrebe vojne policije, što će biti prvi put u modernoj istoriji da vojna policija koristi takav tip vozila američke proizvodnje.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, prvih pet oklopnih vozila BerKet predstavljeno je u subotu na prikazu sposobnosti VS na aerodromu Batajnica, održanom pod nazivom “Štit 22”.

Portal navodi da nije poznata cena tog posla, kao ni da li je reč o donaciji ili o nabavci na tržištu.

U VS postoji nekoliko jedinica Vojne policije ranga bataljona u Kopnenoj vojsci i Gardi, a jedino oklopno vozilo koje se koristi u tim jedinicama je BOV M-86, nasledjen još iz vremena Jugoslovenske narodne armije.

Za potrebe Vojne policije pre dve godine nabavljena je i veća količina (56 komada) neoklopljenih terenskih vozila iz Rusije UAZ Patriot.

Vozilo BerKet proizvodi američka firma “Lenko Armor”, specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije.

U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka BerKet G3, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima.

“Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namenjeno je pre svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta”, navodi se u tekstu i dodaje da je oklopna zaštita takva da može da sačuva od dejstva snajperske puške ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62 milimetara.

Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbednosti i kancelarije službe Američki šerifi koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.

U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbedjenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare