Đorđević: 2012. na KiM smo imali kompletan državni sistem Republike Srbije! Ponosan sam na svoj rad u Savetu za Srbe u regionu

Đorđević: 2012. na KiM smo imali kompletan državni sistem Republike Srbije! Ponosan sam na svoj rad u Savetu za Srbe u regionu
Pixabay, Pokret Oslobođenje
Izvor:

Intervju predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića za časopis Balkan fokus prenosimo u celosti

Đorđević: Kada sam bio sekretar Saveta za Srbe u regionu, država Srbija se veoma ozbiljno odnosila prema srpskom nacionalnom interesu

Mlađa Đorđević za Balkan Fokus o patriotama u Srbiji i aktuelnoj politici o Draži, Ratku i Radovanu…

Kao neko ko se predstavlja kao nacionalista i „četnik za 21. vek“, kakvo mišljenje ima o Draži Mihailoviću?

Draža Mihailović je vožd trećeg srpskog ustanka i kao takav zaslužuje mnogo veće poštovanje nego što dobija danas. Draža je poštovan u narodu, ali nažalost čini mi se da vlast ne prate taj sentiment naroda, verovatno plašeći se reakcije raznih dušebrižnika iz regiona.

Ko god ima problem sa karakterom antinacističke i antikomunističke borbe Draže Mihailovića, neka se obrati Francuskoj, koja je Dražu odlikovala Ratnim krstom 1943. godine, Poljskoj, koja ga je odlikovala Ordenom za vojničke vrline 1943. i Americi, koja ga je odlikovala Legijom zasluga 1948. i ponovo uručila isti orden 2005. godine.

Kako ocenjuje istorijske ličnosti koje su vodile Srbe devedesetih poput Miloševića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića?

Miloševića izuzetno negativno – radi se o doživotnom komunisti koji je zloupotrebio nacionalni naboj srpskog naroda u kritičnom istorijskom trenutku da bi Srbiju, i Srbe u celoj bivšoj SFRJ, prevario, unizio, opljačkao, izdao i na koncu – uništio srpski nacionalni interes, što je mnoge naše sunarodnike koštalo života i domova.

Srpski narod, naročito preko Drine, imao je užasno iskustvo Drugog svetskog rata i genocida koji je počinjen na teritorijama današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Poučen tim iskustvom, a devedesetih su se mnogi ljudi još sećali onoga što su im Hrvati i Muslimani učinili u NDH, taj narod se organizovao i uspeo da očuva sebe – i pored brojnih pritisaka i žrtava, stvorena je i očuvana Republika Srpska. U tom svetlu, uloga Karadžića i Mladića je značajna u tom vrtlogu nepovoljnih dešavanja po naš narod. Negde u tom vrtlogu oni su se dobro snašli, negde nisu uspeli, nešto su uradili dobro, negde su grešili, ali ne verujem da su imali nameru da unazade svoj narod onako kako je to učinio Milošević.

Foto: Pokret Oslobođenje

Kao neko ko je bio savetnik Borisa Tadića, kako danas vidi njegovu politiku, naročito oko odnosa prema Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Republici Srpskoj?

Ne znam kakav je aktuelan stav Borisa Tadića prema regionalnoj politici, ali mi njegovi aktuelni pokušaji nametanja kao nekakvog lidera opozicije ne ulivaju poverenje.

Sa druge strane, u vreme kada sam bio sekretar Saveta za Srbe u regionu, država Srbija se veoma ozbiljno odnosila prema srpskom nacionalnom interesu. Podsetiću vas, upravo na izborima 2012. godine zapad je otkazao podršku Tadiću zbog toga što smo odbili da rasformiramo srpske institucije na severu Kosova i Metohije. Setite se, mi smo tada u srpskim sredinama u pokrajini imali kompletan državni sistem Republike Srbije: lokalne samouprave, tužilaštvo, sudstvo, civilnu zaštitu, javna preduzeća.

Slično je bilo i drugde u regionu, radilo se sistematično i ozbiljno. Npr. u Crnoj Gori je tada uspostavljen sistem srpskih institucija koje su odigrale svoju veliku ulogu u nagrizanju režima poslednjeg komunističkog diktatora Mila Đukanovića.

Uostalom direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Arno Gujon je u jednom od prvih javnih nastupa istakao da Srbija ima odličnu Nacionalnu strategiju za očuvanje i jačanje odnosa matice sa dijasporom i Srbima u regionu. Taj dokument smo 2011. godine pisali pokojni Vladimir Cvijan, Srđan Srećković i ja. Pitanje je zašto se devet godina, ta strategija nije primenjivala.

Kako neko ko je bio u Tadićevom kabinetu i neko ko je učestvovao u kreiranju tadašnje politike može biti desničar?

Služenje svojoj državi i njenim nacionalnim interesima je najveća čast za svakog patriotu. Država Srbija je u tom periodu, kao što sam naveo u odgovoru na prethodno pitanje, vrlo ozbiljno i sistemski radila na očuvanju Srba u regionu, srpske kulture i nasleđa, kao i veza sa maticom. Ponosan sam na urađen posao i na institucije i institucionalne veze stvorene u tom kratkom vremenskom periodu – mnoge od njih su izdržale test vremena. Podsetiću vas da je zbog tih aktivnosti Milo Đukanović u javnim nastupima prozivao mene kao „državnog neprijatelja Crne Gore“.

Kako mu izgleda srpska patriotska politička scena danas? Ko je tu ko i ko je šta i da li je uopšte ima, a ako je nema – zašto?

Izgleda mi kupljeno. Jer upravo to ovoj vlasti treba – gomila lažnih nacionalista koje će gurati na Pink i Hepi da zbunjuju narod i dele biračko telo, kako se ne bi stvorio ujedinjeni patriotski front. Od ranije smo znali da su kupljeni Šešelj, razni avetnici i ostali privesci, kao i drugi.

Po završetku ovog intervjua pakujem se i krećem na put preko Drine – u Bratuncu, Srebrenici i Trebinju ću provesti nekoliko dana, sastati se sa našim ljudima, političarima, aktivistima i predstavnicima crkve i kulturnih udruženja. Jer u ovom teškom trenutku, podrška Republici Srpskoj se daje na licu mesta, a ne na Vučićevom kanabetu.

Redakcija Balkan Fokus

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar