Davor Kalajžić: „Koalicija“ zarad abolicije

Izvor:
Politički.rs

Aprilski izbori su gotovi, ali zvanično nisu završeni. RIK je dezertirao na 24 sata da bi otvorio prostor za očekivani „last minute“ talas prevara, manipulacija i krađe glasova. Nagovešteno ponavljanje glasanja na par desetina mesta dimna je zavesa. Naprednjaci su pali, ali nisu izgubili.

Piše prof. Davor Kalajžić

Novi srpski „Nikola Pašić“ teoretski je obezbedio dodatnih pet godina. Ali, da bi zaista bio bezbedan od neizbežnog, mora da zamrzne stanje stvari na postojećem nivou, a to je jedino moguće „koalicijom“. Još se kutije nisu ohladile, a Vučić je krenuo u svoje dobro poznato prenemaganje, koje je u javnosti shvaćeno kao „ponuda“ Draganu Đilasu na neku vrstu post izborne saradnje. Da stvar bude ozbiljnija, uključen je i dodatni razglas, Đuka, koji je neočekivano ponovio praktično isto.

„Spremam sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem, normalno je da se smanje tenzije. On je predsednik svih građana“, odgovorio je Đilas. To je izazvalo šok većine opozicionih lidera i glasača, jer ne tako davno, Đilas je ispod prozora svoje dece rekao: „Sa ozvučenja su pustili – Đilasu lopove, što su slušala moja deca i plakala i tresla se od straha. Zato što si ti Aleksandre Vučiću jedan kreten bre, bolesnik. Odgovaraćeš za ovo kad-tad, ja ti kažem, kad-tad!“.

E, baš zato, da se ne ostvari to „kad-tad“, ono što je Jeremić definisao kao „revanšizam“, a oni umereniji kao „lustracija“, Vučić se ingeniozno dosetio, pa je bacio udicu „pomirenja“ najjačem među njima. Ne znam kako Vi, ali ja od komšija i prijatelja čujem samo jedno – „svi su oni isti kad treba da se dogovore o plenu“. I to je ono što odjekuje međ’ normalnim ljudima, bivšim i budućim glasačima. Rezignacija! Uzimaju zdravo za gotovo.

Vučićev plan za ostanak na slobodi je očit. Izlazi iz partije, a na svoje mesto dovodi najposlušnijeg i najnesposobnijeg, koji će teledirigovano da krene u interni obračun sa sveopštim partijskim kriminalom i kriminalcima. Na taj način, žrtvovaće partiju koja je inače ispunila svoju svrhu, a sebe će distancirati po sistemu – ni luk jeo, ni luk mirisao, al’ sam vas namagarčio…

Da bi mu plan uspeo, potrebno je da primiri pravu opoziciju i razvodni pitanje revanšizma i lustracije, a nema boljeg načina nego da im da deo kolača. Vuk sit i ovce na broju, ili modernije rečeno – koalicija za aboliciju. Na taj način sebi bi osigurao slobodu i neometano uživanje maznutog.

S druge strane, treba da dovrši prljave poslove za EU i Ameriku. Dan nakon što mu je Putin čestitao i dao garancije oko isporuke gasa i goriva po isteku ugovora, Vučić je ponovo Rusiji zabio nož u leđa i bez ikakve potrebe glasao „ZA“ proterivanje Rusije iz UNHCR-a. Ranije sam o tome pisao – svi najgori potezi povlače se prvih dana vladavine, pa po formiranju „Vlade“ možemo očekivati brzo priznanje „Kosova“, a potom sledi pridruživanje sankcijama EU protiv Rusije u punom kapacitetu i NATO integracije.

Naprednjaci su u padu jer je narod glasao za obračun sa mafijom, profiterima, bahatom žgadijom, ili što reče bivši učenik – „nemilosrdno privođenje pravdi bez ikakvog izuzetka i bez prava na kupovinu pokajnice svima koji su se ogrešili ne samo o pravne, već i o etičke norme“.

Amerika preko svojih eksponenata gura u dvopartijski sistem, jer u tome se najbolje snalaze i time vladaju. Sve preko broja dva za njih je viša matematika. „Pojeli“ smo dvopartijsko pomirenje sa socijalistima, ne treba nam repriza.

Nema sumnje da će nova Vlada biti formirana tik pred istek roka. Vučić će prostor iskoristiti da unese što veću konfuziju u već nejasno opoziciono delovanje. Pili ili ne pili sa njim vino, strategija je nepromenjiva – zavadi pa vladaj. Zato možemo očekivati još koski i koski. Na glavnim liderima opozicije je da ne nasednu na trikove i udice i ne iznevere ono za šta su dobili veliku narodnu podršku, a to je – ne sa mafijom!

„NE“ koaliciji zarad abolicije! Narod Vam neće oprostiti ako ga izdate! U parlament ste ušli da se borite, a ne da se talite.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare