Đorđevićev povratak iz Moskve i bura na “Labudovom jezeru”

Izvor:
Politički.rs, Ilustracija, Foto: Printscreen, Privatna arhiva

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević nedavno se vratio iz višednevne radne posete Rusiji.

 

Po povratku u zemlju, sem kratkog gostovanja na jednom Jutjub kanalu, nije se obraćao medijima, već je samo u jednom tvitu napisao da se vratio u Srbiju “ohrabren i spokojan“.

Đorđević sa generalom Rešetnjikovim, Foto: Privatna arhiva

“Posle boravka u Moskvi i nekoliko važnih susreta i razgovora, vratio sam se u Srbiju ohrabren i spokojan. Sve se odvija kako treba, sve ide u dobrom pravcu i sve je pod kontrolom.
Živela Srbija!”, napisao je Đorđević u tvitu ispod kojeg je objavio video sa scenom iz baleta “Labudovo jezero”.

 

Đorđevićeva objava je izazvala ogromno interesovanje, veliki broj komentara i pitanja, kao i nedoumice šta tačno znači Đorđevićeva poruka i sa kakvim saznanjima se vratio iz Rusije.

Predsednik Oslobođenja se nije do danas oglašavao da pojasni i odgovori na pitanja.

U komentarima i u javnosti na različite načine se kometariše Đorđevićevo “Sve se odvija kako treba, sve ide u dobrom pravcu i sve je pod kontrolom”, te da je “ohrabren i spokojan. 

Još veću misteriju stvara to što je ispod objave postavljeno “Labudovo jezero” pa su se pojavila različita tumačenja.

Labudovo jezero je balet Petra Iljiča Čajkovskog o ljubavi, zakletvi i izdaji. U sve je umešan zli Genije koji na kraju poslednjeg čina udarom groma biva uništen, a zora obasja novi život. Da li je Đorđević ovim baletom simbolično predstavio odnos Srbije i Rusije, i nagovestio nešto o čemu je on informisan u Moskvi, ostaje nepoznanica.

Pročitajte još  SKANDAL: Mlađa Đorđević i Milomir Marić za istim stolom u beogradskom kafiću! (FOTO)

Mlađa Đorđević se, po povratku iz Moskve, ne pojavljuje u javnosti, ne odgovara na pozive, njegovi saradnici iz “Oslobođenja” ne žele da daju nikakve izjave, te ostaje samo da mu se javno postave pitanja:

– S kim ste imali te važne susrete i razgovore?

– Koja je bila tema tih razgovora?

– Zašto ste “ohrabreni i spokojni” kad nam se pred očima odigrava nezabležena prevara i izdaja zemlje?

– Šta se to odvija “kako treba”, šta je to “pod kontrolom  i sve ide u dobrom pravcu” kad je pitanje dana kad će Aleksandar Vučić “mapom puta” za francusko-nemački sporazum da preda Kosmet i iščupa srce Srbiji?

– Hoće li Rusija to sprečiti kad već Srbi nisu sposobni?

Hoće li Đorđević da se oglasi – videćemo, a da ima odgovore na sva ova pitanja to je sigurno, s obzirom na njegovo iskustvo, političke veze u zemlji, regionu i svetu (posebno Rusiji), kao i na njegov uticaj na politiku u Srbiji od početka devedesetih pa do danas.

Podsetimo da je on  vodio studentske proteste 10. marta 1991, godine, a 19 marta 1991. je u rektoratu Beogradskog univerziteta, u istorijskim razgovoru Slobodana Miloševića sa studentima, zatražio od njega da zbog nasilja nad narodom 9. marta podnese ostavku i upozorio ga da će zbog njegove politike nestati Srba i u Kninu i na Kosmetu.

Foto: Latif Adrović

Bio je u glavnim štabu Studentskog protesta 1992.  koje je 15. juna tačno u podne otvorio zajedno sa akademicima Borislavom Mihajlovićem Mihizom i Mićom Popovićem.

Đorđević je, mada nikad nije bio njen član, pomogao i učestvovao u osnivanju Demokratske stranke, na šta smo se sinoć mogli podsetiti na jednoj od televizija u emisiji o Zoranu Đinđiću.

Pročitajte još  KOMERSANT: Rusija još u junu upozoravala Vučića da sporazum iz Vašingtona može imati ozbiljne geopolitičke posledice

 

 

Među poznavaocima političkih prilika u Srbiji važi mišljenje da je Đorđević ili učestvovao, ili bar pomogao u formiranju svih patriotskih i desno orijentisanih stranaka i pokreta.

Njegov uticaj na Srbe u regionu je izuzetno značajan.

Poznat je njegov uticaj u Republici Srpskoj, naročito među sveštenstvom, bivšim borcima, kao i sadašnjim pripadnicima policije i oružanih snaga, te mu je nedavno, od strane vlasti iz Sarajeva zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Iz Sarajeva kažu da je Đorđević opasnost po ustavni poredak.

Milo Đukanović je Đorđevića proglasio maltene za državnog neprijatelja broj jedan. Sem za organizaciju litija,  smatraju ga najzaslužnijim, zajedno sa SPC koju je tada vodio mitropolit Amfilohije Radović, za izbor Zdravka Krivokapića za predsednika Vlade, ali i za postavljanja određenih ljudi u Vladi.

Zdravko Krivokapić i Mlađan Đorđević

Kako pišu podgorički mediji “Đorđevićev duh i dalje lebdi nad Crnom Gorom i plaši Đukanovića.” Pretpostavljamo, danas i Andriju Mandića. Inače, Mlađan Đorđević je kao savetnik za dijasporu bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića uspostavio dosta intenzivne odnose sa mnogim crnogorskim političarima, medijima i mitropolijom Crnogorsko-primorskom.

Foto: Privatna arhiva

Đorđević je s ponosom isticao svoje kumstvo sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, kao i prijateljstvu sa blaženopočivšim vladikom Atanasijem.

Foto: Privatna arhiva

Više puta je analiziran njegov uticaj na Srpsku pravoslavnu crkvu a dobro je poznata njegova kritika sadašnjeg patrijarha Porfirija

Radio Slobodna Evropa  je ranije o Đorđeviću posvetila čitav tekst i uz biografske podatke predstavila ga kao misterioznu osobu za koju se navodi da se ne pojavljuje u medijima, uglavnom se njegovo ime pominje u izveštajima sa događaja kojima prisustvuje. Tako ga je bilo na mestima gde je uručivana humanitarna  pomoć, do najvažnijih crkvenih skupova na Kosovu i u Srbiji, uključujući i ustoličenja novog Patrijarha.

Srpski provladini mediji često optužuju Đorđevića za sve i svašta, od organizovanja masovnih demonstracija, do stvaranje stranaka i pokreta, pa do rušenja Vučića uz pomoć SPC.

Pročitajte još  Norveška i Nemačka uputile Ukrajini transportni avion s pošiljkom raketnih sistema

Legenda srpskog novinarstva Mile Perić je za Đorđevića rekao:

“Izgleda na prvi pogled obično, neko bi možda rekao nebitno, a reč je o osobi koja je vrlo verovatno najintrigantnija i najkontraverznija figura na našoj političkoj sceni… reč je o rodoljubu koji ljubi Srbiju i Rusiju.

On je ‘najveće zlo na srpskoj političkoj sceni’, kaže Goran Vesić, ‘on je pripadnik ruske službe bezbednosti zadužen za vezu sa srpskim nacošima, nasilnicima i desničarima’, kaže Čedomir Jovanović…

Skoro cela politička scena i najvažnije figure na njoj su protiv njega, od notorne Jelene Milić, preko Nebojše Bakareca i Miloša Jovnovića, pa do Bebe Popovića, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića.

Blizak je sa nekoliko vladika SPC, zli jezici kažu da je nekoliko vladika postavljao, a neke druge uklanjao…” rekao je između ostalog Perić u svojoj najavi intervjua sa Mlađanom Đorđevićem.

Dmitrij Peskov, potparol Kremlja i Mlađan Đorđević; foto. Pokret Oslobođenje

Njegovi česti boravci u Rusiji i njegove veze, poznanstva, prijateljstva i saradnja sa uticajnim ličnostima iz Moskve i Kremlja su dobro poznati. Sa nečim je javnost upoznata, nešto je ostalo sakriveno, ali nema sumnje da Đorđević dobro zna šta je to što nam predstoji u danima koji su pred nama, te očekujemo da pojasni svoje reči i da nam kaže gde se to nalazimo.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare