Vladan Vukosavljević: Prikaz jedne složenije strategije Zapada prema srpskom narodu

Izvor:
srpskaistorija.com, Foto: YouTube, srpskaistorija.com

U Crnoj Gori se nastavlja kršenje izborne volje građana a Republika Srpska trpi velike pritiske da odustane od svog istorijskog identiteta.

Piše Vladan Vukosavljević, Foto: Privatna arhiva

SAD, Velika Britanija i vodeće zemlje EU danas, isto kao nekada Austrougarska, Britanija, Kominterna i Vatikan nastavljaju da sprovode svoju staru i principijelnu politiku na Balkanu, istu onu koju je za života sprovodio i njihov gaulajter J. B. Tito.

Ta politika zasniva se na sledećim principima i ciljevima:

-Srbi su „mali Rusi“ na Balkanu i uvek će za Zapad predstavljati opasnost da budu „ruski konjovodci“ za strateški važno, toplo Jadransko more.

-U državnom smislu Srbe treba suzbijati na što manji geografski prostor a najbolje je da se to ograniči na dolinu reke Morave i prostor od planine Kopaonik do ušća Save u Dunav. Kada i ako Srbi prošire državu izvan tog prostora, treba neprestano činiti napor usmeren na separatizam u tim pridodatim krajevima, do gornjih granica mogućnosti u datom istorijskom trenutku. Po potrebi kombinovati politička sredstva i ekonomske pritiske, propagandu, a kada i ako je moguće i vojno intervenisati.

-Učiniti sve da se srpska istorijska svest zatre u Makedoniji, materici srpske državnosti, kako bi Srbija bila dodatno strateški odvojena od izlaza na more preko Soluna.

S tim u vezi pomagati bugarske aspiracije a po potrebi stvarati, pretežno od Srba, novu istorijsku naciju i nazvati je „makedonskom“. Oduzeti sve srpske crkve i manastire, dragulje kulture i nacionalni DNK i dati ih u ruke novoj „Mpc“, tvorevini mlađoj i od novostvorene nacije.

– U Crnoj Gori maksimalno ekploatisati postojanje druge (ili prve) srpske istorijske dinastije, u cilju stvaranja rivalstva sa Srbijom i tamošnjom dinastijom i podgrevati sukobe sa ciljem izazivanja bratoubilačkog rata.

I u Crnoj Gori, od Srba stvarati novu istorijsku naciju i nazivati je „crnogorskom“. Hraniti je silovitom antisrpskom mržnjom, po uzoru na Hrvate i konvertite. Proterati srpski jezik i srpsku crkvu sa tog prostora, uz korišćenje svih potencijala kojima Zapad (u jednom periodu i komunisti) raspolaže.

-U Bosni nikada ne dozvoliti stvaranje uređenog srpskog državnog i političkog prostora ili ujedinjenje njenog dela ili celine sa Srbijom. Eventualna privremeno nastala stanja tog tipa razgrađivati svim sredstvima. Srbi sa obe strane Drine ne smeju činiti jednu državu

-Srbe iz tzv. Hrvatske tj. sa prostora Slavonije, Vojne krajine i Dalmacije svim sredstvima preobraćivati u rkt veru ili odatle proterivati ili fizički uništavati.

-Srbima nikada i ni po koju cenu, kao organizovanom državnom ili političkom entitetu, ne dozvoliti ni pedalj izlaza na Jadransko more a od Soluna ih odseći novostvorenom političkom barijerom.

-Ne dozvoliti bilo kakav oblik šireg srpskog ujedinjenja na Balkanu, osim samo po nuždi i privremeno, u nekoj južnoslovenskoj formaciji, pod isključivom kontrolom Zapada.

-Protiv Srba i njihovih projekata usmerenih ka političkom, ekonomskom ili kulturnom ujedinjavanju, neprestano delovati na hibridni način, korišćenjem svih celishodnih sredstava.

Ovo je, naravno, pojednostavljeni prikaz jedne složenije strategije Zapada prema srpskom narodu, ali možda može neupućenima da naznači vektore delovanja sila koje danas i ovde deluju protiv nas i da objasni njihov izvor, snagu i istorijsku povezanost.

Kada tumačimo najnovije događaje u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, biće nam od pomoći da to činimo i u ovom ključu…

Vladan Vukosavljević, bivši ministar kulture

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare