Baron Zoki i kralj Srki – BANANAMENI Mila Đukanovića

Izvor:
Politički.rs, Foto: Printscreen, Pixabay

Kada nekog u uglednom listu Informer, čiji je vlasnik i urednik još ugledniji Dragan J. Vučićević, proglase za cenjenog i istaknutog novinara, onda nema sumnje da se radi o čoveku visokomoralnih i stručnih kvaliteta, čija reč vredi, čija se poštuje i koji služi za primer mlađim generacijama novinara.

Takav novinar je i naš Zoran Zoki Kusovac, gromada britkog pera i blistavog uma, kome je svaka ka’ u Njegoša, mada ga zlobnici često porede sa Gebelsom, dok, oni koji ga vole, uzimajući ga u zaštitu, navode da Zoki ima neku vrstu  Minhauzenovog sindroma, da je “pod manom” pa ga ne treba uzimati za ozbiljno, nego ga pustiti da lupeta jer mu je novinarstvo neka vrsta terapije.

Poreklom iz ugledne beogradske porodice, koja inače potiče sa Cetinja, Zoki je od malena nosio teret unuka jednog kraljevog oficira i velikog protivnika kumunista, a kasnije i teret svog strica Nikole Kusovca, koji je delio tezu vojvode Marka Miljanova da “distinkcija Srbin-Crnogorac nije logički ispravna jer je Crnogorac uži pojam od Srbina. Srbin je nacija koji u sebi obuhvata više regionalnih tipova naroda kao što su: Crnogorci, Banaćani, Ličani, Bačvani itd. Srbin je širi pojam, a Crnogorac je uži. Distinkcija može biti na relaciji Crnogorac-Banaćanin ili Ličanin-Crnogorac, ali nikako između Srba i Crnogoraca ili Srba i Ličana. Ne može se reći da je neko Ličanin po naciji, ili Banaćanin po naciji, kao ni Crnogorac po naciji.”

Hrabro je Zoki, još kao mladić, odbacio dedin balast antikomunizma i postao crven, da crveniji ne može biti, pa se potom, kako to komunjarski običaji nalažu, i kad je za to došlo vreme, pretvorio u veliko demokratu, Evropljanina i liberala.

Zoki se i od stričevog bremena srpstva oslobodio, izmetnuvši se u Crnogorca hrvatske provenijencije, nešto kasnije, kad je namirisao gde će i ko će imati razumevanja za njegov rad, ko će to ceniti i nagraditi, i gde su banane najlepše – a ponajlepše su one iz barske luke.

Ništa od toga ne bi bilo da Zoki nema brata Srđana. A Srđan zvani Srki je tek posebna priča.

Srki je, dok nije postao ono što je sada – telal Mila Đukanovića, radio po raznim medijima u Srbiji i svaki posao mu se nesrećno završavao. Dobijao je Srki otkaz za otkazom jer urednici nisu imali razumevanja za njegovu bujnu maštu i nadahnuto laganje, dok je od kolega bio naširoko izbegavan. Naime, niko od njih nije imao razumevanja za Srkijevu  potrebu za cinkarenjem, spletkarenjem i poltronisanjem šefovima.

Potpuno isti slučaj je bio i sa bata Zokijem.

Zbog njihove bujne mašte i sposobnosti da lažu skoro kao Aleksandar Vučić, Zoki je od kolega proglašen za “barona”, a Srđan poneo titulu “kralja”.

Sarađivali su Zoki i Srki kao novinari i sa stranim dopisništvima, međutim i tu ih nije sreća služila.

Trudili su se na sve načine naši junaci da uspeju u životu, pokušavali sebe da predstave kao moćne i uticajne ljude, čak se javno hvalisali po medijima da su odbili ponudu britanske službe MI-6 da rade za nju, međutim, nigde sreće za njih, sve dok se nije Srđan uhlebio kod duševnog Mila Đukanovića.

Uhlebljenjem Srkija kod Mila u Podgorici,  i za Zokija iz Beograda otvoriše se vrata sreće. Odjednom postaje rado viđen gost, kao “ugledni analitičar”, u medijima iz Hrvatske i BiH, zadužen i plaćen za hajku na Srbiju i Rusiju. Znali su i Hrvati i Bošnjaci za onu našu narodnu da je “poturica gori od Turčina”.

Inače, za bata Srđana tvrde da je veće đubre od Zokija, da je lukaviji i pokvareniji i da često pomaže Zokiju kad u svojim novinarskim radovima omane u veličanju montenegrinstva, ustaštva i zakaže u pljuvanju Srba i Srbije.

Srđan je još 2007. postao Đukanovićev savetnik za medije i od tada se šeta od dobro plaćene na još bolje plaćeniju funkciju. Pamte ga kao urednika Pobjede kome je prva odluka bila da najstariji državni list izlazi na latinici umesto na ćirilici. Smatraju ga u u Crnoj Gori za rodonačelnika i kralja “lažnih vesti” sa državnog nivoa.

Pre par godina, Štefan File pokazao je u Briselu na ogromnom ekranu tekst iz “Pobede” i okupljenim novinarima pokazao kako ne treba da se radi. Tadašnji Evropski komesar za proširenje je tako razotkrio pokušaj manipulacije urednika “Pobjede” Srđana Kusovca i osramotio ga pred 400 novinara, političara i aktivista iz regiona, a aplauz koji je usledio je pokazao šta okupljeni misle o njegovim novinarskim dostignućima, pisale su Vijesti o tome.

Naravno da takve stvari ni barona Zokija, ni kralja Srkija nisu omeli u svojim daljim nepočinstvima.

Ovih dana, posle pada Vlade Zdravka Krivokapića i očiglednog dogovora Dritana Abazovića i Mila Đukanovića da se izda izborna volja grđana i Zoki i Srki su se ponovo intezivno aktivirali. Kako po društvenim mrežama, tako i po medijima, Zoki i Srki pokušavaju da odbrane izdaju Dritana Abazovića i svojim baronisanjem pomognu povratak mafijaškog režima Mila Đukanovića. Po svemu sudeći, to im baš i ne ide od ruke.

I Srki i Zoki su postali baš nervozni.

Zoki se na Tviteru ostrvio na Mlađana Đorđevića, lidera pokreta Oslobođenje, prijatelja Zdravka Krivokapića i velikog protivnika Mila Đukanovića, koji je predočio činjenice da su u rušenju Krivokapića učestvovali i Aleksandar Vučić, vladika Irinej Bulović i patrijarh Porfirije.

Pokušao je Zoki da Đorđevića diskvalifikuje i da skrene raspravu na druge teme, samo da se ne bi govorilo o Dritanovoj i Milovoj saradnji. Pale su i teške reči, na šta Đorđević nije ostao dužan već je, onako po srpski, postavio Zokija tamo gde mu je mesto – u obor. I usput ga i nahranio.

Zoki, nesrećan i nervozan, i što bi Srbi rekli “s plitkom matericom, pa ne može mnogo da primi”, uspaničeno je pobegao i od Đorđevića i od drugih koji su ga okarakterisali kao plaćenika i potrčka Đukanovićeve banana mafije.

Velikodušni Mlađan Đorđević zabrinut za Zokija

Kako stvari stoje, moraće i Srki i Zoki da se posle sledećih izbora u Crnoj Gori obrate Draganu J. Vučićeviću za posao, jeste da kod Dragana nema banana, ima malina , al “za dobru svinju nema loša pomija”, što bi rekli u Lapovu.

Draginja Vuk-Stanković

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar