Dejan Mirović za REGNUM: Vučićeve optužbe na račun Putina su licemerne i glupe

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Printscreen, Twitter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti 6. maja dao niz krajnje nediplomatskih, delom skandaloznih i, istovremeno, potpuno neblagovremenih izjava upućenih ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Ovo mišljenje je za IA REGNUM izneo profesor međunarodnog prava Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović.

Podsetimo, Vučić je govorio o tome kako se pogoršala pozicija Srbije u odbrani Kosova i Metohije usled reakcije zapadnog sveta na argumente Vladimira Putina. Prema njegovim rečima, Putin je, štiteći ruske interese, tokom sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom 26. aprila iskoristio kosovski presedan kao „pravni osnov za invaziju na Ukrajinu“. Vučić je napomenuo da Zapad želi da se „potpuno obračuna sa Putinom“ i da će zato sada izvršiti supersnažan pritisak na Srbiju kako bi je naterao da prizna Kosovo. Ako Srbija prizna Kosovo, u pravnom smislu kosovski presedan će nestati kao argument, a Putin više neće moći da ga koristi, objasnio je Vučić logiku Zapada.

Već je prošlo deset dana od kada se Vladimir Putin sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom. Za to vreme, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je već objasnio da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova i da Moskva podržava Rezoluciju SBUN 1244 o Kosovu i Metohiji koja garantuje teritorijalni integritet Srbije. Zakasnelo i netaktično komentarisanje reči ruskog predsednika od strane njegovog srpskog kolege može se objasniti samo činjenicom da se predsednik Srbije nedavno vratio iz Nemačke, gde se sastao sa kancelarom Olafom Šolcom . Nemački kancelar je najverovatnije zahtevao da se Vučić pridruži antiruskim sankcijama.
Dejan Mirović

Ekspert je podsetio da se Vladimir Putin od 2014. godine, od ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, pozivao na mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, ali predsednik Srbije na to ranije nije reagovao.

„Sada Vučić zamenjuje teze i gradi kvazipravnu konstrukciju u kojoj Putin, koji u stvari brani Rezoluciju SBUN 1244 i teritorijalni integritet Srbije, deluje kao osoba koja se zalaže za što pre priznavanje nezavisnosti Kosova. I to nije to. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je priznao da bi za pet do deset godina mogla da dođe do „nove Jalte“ gde bi Putin zapravo trgovao Kosovom da bi pregovarao sa Zapadom. Ovo je ozbiljna optužba vredna reakcije ruskog Ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Mirovič.

Printscreen

Srpski ekspert smatra potpuno neutemeljenim Vučićeve reči da će zbog Putinovih reči Zapad sada tražiti od Srbije brzo priznanje Kosova.

„Kako Rusija može da bude kriva za odnose Srbije i EU? Da li je Rusija potpisala Briselski sporazum sa Evropskom unijom 2013. godine? Licemerno je i glupo govoriti o nekakvoj ruskoj krivici. Ispada da Rusija a ne Srbija pregovara oko Kosova uz posredovanje EU “, zaključio je Dejan Mirović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare