Mirović: Rusija je imala pravo da se brani jer joj je Zelenski pretio atomskim oružjem

Izvor:
IN4S, Foto: Printscreen, Ukrainian Presidential Press Office

„Rusija je imala pravo da se brani prema članu 51 Povelje UN jer joj je Zelenski pretio atomskim oružjem i Kijev je bio u stanju da ga napravi u kratkom roku. Ukrajina, NATO i zapadne države nisu poštovale Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se propisuju primena Minskih sporazuma i jezičko samoopredeljenje Donbasa“, rekao je za IN4S dr Dejan Mirović, vanredni profesor Međunarodnog javnog prava na na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prof. dr Dejan Mirović, Foto: Wikipedia

Takođe, dr Mirović smatra, da je umesto prethodno rečenog, ruska manjina napadana osam godina i dodaje da prema kvalifikovanoj teoriji secesije, koju su izmislili zapadni pravnici, to opravdava proglašenje nezavisnosti DNR i LNR jer centralne vlasti krše prava manjine, prenosi portal IN4S.

Na pitanje kako će trenutna rusko-ukrajinska kriza uticati na Srbiju, obzirom da Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, ali je ostala pri stavu da osuđuje napad na jednu suverenu zemlju kao što je Ukrajina, dr Mirović je rekao: „Sankcije nisu uvele Gruzija, Srbija, Belorusija i Turska. Dakle, Srbija nije jedina u Evropi koja to nije učinila i srpski predsednik nije u pravu kada tvrdi da je Srbija jedina u Evropi koja nije uvela sankcije. Sa druge strane, Srbija je glasala za osudu Rusije u GS UN iako to nije uradio čak ni Irak koji je okupiran od strane američke vojske„.

Podsetimo, Crna Gora je uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je diplomatu Ambasade Ruske Federacije akreditovanog u Crnoj Gori, za personu non grata.

„Ministar Radulović je rusofob i to ne krije u svojim izjavama, tehnički, premijer je i ranije olako uvodio sankcije Rusije i tako je upropastio turističku sezonu. Isto očekujem i ove godine. Što se tiče novog mandatara, čudi me njegova izjava o eventualnoj isporuci oružja Ukrajini, mislio sam da je on pacifista“, navodi naš sagovornik.

Što se tiče uloge Kosova i Metohije u sukobu između Rusije i Ukrajine, dr Mirović zaključuje sledeće: „Kada se radi o Kosovu i Metohiji, posle Vašingtonskog i Briselskog sporazuma za takozvano Kosovo je ostala još samo stepenica pre ulaska u UN, to je ruski veto u SB. Zato ne razumem zašto je Srbija glasala protiv Rusije u GS UN„.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar