Porfirije – kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!

Porfirije – kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!

Srpska pravoslavna crkva 18. februara bira svog patrijarha. Ko će postati srpski patrijarh je odluka koja će biti sudbonosna po budućnost i SPC i same države Srbije.

Ma koliko se pojedine vladike i klirici uporno trudili da uruše i osramote Srpsku pravoslavnu crkvu, ona je ipak i dalje najmoćnija institucija u razrušenoj i okupiranoj Srbiji i institucija u koju srpski narod ima najviše poverenja. Ponajviše zbog njene moći i snage da ne dozvoli predaju Kosova i Metohije, želju da nametne svog patrijarha, sem Aleksandra Vučića, imaju i zapadne strane službe, koje Vučiću svesrdno pomažu, svesne njegove nemoći i nesposobnosti.

Porfirije - kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!
Aleksandar Vučić i njegov rođak i duhovnik Porfirije

Po pisanju hrvatskih medija, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić važi kao jedan od najozbiljnijih kandidata. Mitropolit Porfirije je po pisanju medija i neka vrsta duhovnika trenutnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i rođak Vučićeve majke Angeline.

Hvalospevi koji dolaze iz Hrvatske o vladici Porfiriju a koje zdušno prenose srpski mediji, kako oni bliski režimu Aleksandra Vučića, tako i oni koji su u službi zapadnih interesa, jasno nam govore da bi izbor mitropolita Porfirija za patrijarha srpskog bio po mafijaškom žargonu, čin “overavanja” teško ranjene Srbije.

Mitropolit Porfirije Perić u Zagre­bu je punih šest godina i za to vreme je izgradio odličan odnos s hrvat­skom državom i Katoličkom crkvom, te se stoga njegov mogući izbor u za­grebačkim intelektualnim i verskim krugovima “čita” kao dobar za budu­će odnose između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, piše zagrebački Večernji list.

U tekstu se dalje pojašnjava da mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav po pitanju nezavisnosti Koso­va, što bi bilo bitno olakšanje srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, kojem ovih dana, uz čestitke za Dan državnosti, nova američka ad­ministracija šalje i poruke o potrebi priznavanja nezavisnosti Kosova.

“S Po­rfirijem kao patrijarhom i njegovim stavovima o Kosovu i Vučiću bi bilo lakše doneti odluku o kojoj praktič­ki zavisi i evropski put Srbije. Kada je Kosovo u pitanju, glas Crkve posebno je važan predsedniku Vučiću i on, očito, očekuje da Porfirije umiri gla­sove u vrhovnom telu SPC-a koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije”, precizno je u tekstu Večernjeg lista opisana uloga koju bi Porfirije trebao da odigra za Aleksandra Vučića, ukoliko bi bio izabran za patrijarha.

O tome koliko su Hrvatska država, i što je još važnije, preko nje Vatikan i Nemačka zainteresovani za dobrobit Srbije i srpskog naroda, najbolje nam govori i bliža i dalja istorija, stotine hiljada pobijenih Srba i posebno kosti srpske dece u Jasenovcu i drugim stratištima. Iz toga se nameće pitanje šta čovek može osećati, sem prezira i gađenja, prema Porfiriju i Vučiću, koji za svoje delovanje imaju podršku potomaka ustaša i nacista?

Uporedio Stepinca sa Svetim Savom

Hrvatski kandidat za srpskog patrijarha Porfirije je, po rečima hrvatskog biskupa Košića, izjavio da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca, uporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom.

Katolička crkva je pozdravila tu Porfirijevu, najblaže rečeno, sramnu izjavu i izrazila nadu da će sa Porfirijem, kao novim patrijarhom, doći i do promene stava SPC o Stepincu i ustaškim zločinima, koji opterećuje odnose između dve crkvi.

Porfirije - kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!
“Sa Porfirijem, kao novim patrijarhom, doći će  i do promene stava SPC o Stepincu i ustaškim zločinima, koji opterećuje odnose između dve crkvi.” Porfirije i Papa Franja, Foto: Printscreen

Venčao Anu Brnabić?

Porfirije važi i kao vrlo liberalna osoba kada je reč o seksualnosti, i kao takav je miljenik liberalnih krugova, zapadnih medija, nevladinih organizacija i LGBT populacije, koji su u suštini prikriveni vladari Srbije. Porfirije koristi svaku priliku da se fotografiše sa sa srpskom premijerkom Anom Brnabić koja je ikona srpske LGBT populacije. Njihovo prijateljstvo je započelo na jednom prijemu, dok Brnabić još nije postala predsednica Vlade, kad joj je po pisanju lista “Alo!”  Porfirije prišao, uhvatio je za obe ruke i doslovno joj rekao: „Evo i uživo da vam kažem, imate moju i punu podršku Crkve da budete premijer, o vama mislimo sve najbolje. Niko se tome ne protivi, zaista. Molim vas, nemojte da verujete svakojakim glasinama.“

Od izvora iz SPC saznajemo, da je nedavno Porfirije lično obavio crkveno venčanje Ane Brnabić i njene partnerke u porti hrama Svetog Save. Čekala se smrt mitropolita Amfilohija koji je uspešno sprečavao Porfirijeve anticrkvene izlete. Čin venčanja je obavljen uz sasluženje vladike Stefana Šarića. Crkveno venčanje nije bilo iz iznenadnog napada verskih pobuda srpske premijerke, već je to bio čist hir jedne razmašene beogradske bogatašice, koja je time htela da pokaže svoju moć i usput obraduje partnerku neočekivanom žurkom. Da li je informacija o ovom venčanju tačna ili je to još jedna od dezinformacija koje dokone vladike puštaju jedan o drugome, verovatno ćemo nekad i saznati.

Porfirije - kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!
„Evo i uživo da vam kažem, imate moju i punu podršku Crkve da budete premijer, o vama mislimo sve najbolje. Niko se tome ne protivi, zaista. Molim vas, nemojte da verujete svakojakim glasinama.“ Foto: Alo!

O Porfirijevom raskošnom životu, manastirskom biznisu i načinu na koji je sticao novac već su pisali retki slobodni mediji, te nema potrebe da se na to podseća. Njegovo članstvo u REM-u (regulatorno telo za elektronske medije) i ćutanje o zločinačkom uticaju na moral u srpskom društvu od strane Parova, Zadruga i drugih bljuvotina na televizijama sa nacionalnom frekfencijom, jasno nam govori kojim putem bi išla SPC sa Porfirijem na čelu.

Mada pokušava, preko medija sa ponografskim sadržajem i nacionalnom frekfencijom, da se predstavi kao proruski čovek, svakom malo upućenijem verniku jasno je da su Porfiriju ekumenizam, katoličanstvo, Vatikan i Zagreb neuporedivo draži i bliži od Moskve. Ili mu je kao i njegovom duhovnom učitelju Irineju Buloviću mnogo bliža ekumenska uloga Vaseljenska patrijaršija?

Ne tako davno, Bulović je izjavio da je rođen kao Srbin, a da će umreti kao Grk, što jasno oslikava Bulovićevu prevrtljivost. Po uzoru na svoga duhovnog učitelja, ne treba nas iznenaditi ako iz Porfirijevih usta Sinod čuje ucenu vezanu za pitanje stvaranja hrvatske pravoslavne crkve, ne bude li on izabran za patrijarha.

Ostaje nada i vera u dostojne vladike SPC, da se zagrebački Porfirije i pored neviđenog lobiranja, uceni i pretnji koje se ovog trenutka vrše nad članovima Sinoda, ipak neće dokopati trona patrijarha i dovršiti ono što su nacisti, ustaše i NATO započeli .

Miša Milovanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare