Sejdinović: Nijedna profesija nije preživela naprednjački cunami

Sejdinović: Nijedna profesija nije preživela naprednjački cunami

Sejdinović: Nijedna profesija nije preživela naprednjački cunami

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić je danas ocenio da u Srbiji postoji “politička država u kojoj nema jasnih postavki demokratskog uredjenja”.

Bodrožić je na okruglom stolu koji je organizovao Pokret Slobodna Srbija na temu “Geneza medijskog mraka od špekulacija do gušenja” u prostorijama beogradske Opštine Stari Grad, rekao da gradjani žive u dobu “rigidnog nacionalizma koji je počeo da se budi od 1987-1988. godine, od kada i svi zajedno nemamo sreće sa našim životima”.

“Ova vlast je učinila ono što se dalo očekivati od nje: da će zaustaviti slab proces demokratizacije koji je počeo od 2000. godine”, rekao je Bodrožić.

Ocenio je da je tome doprinela “blaga lustracija” medijskih radnika koji su učestvovali u ratnohuškačkim 1990-im godinama, od kojih je samo četvoro-petoro isključeno iz članstva NUNS-a.

“Sada imamo situaciju da veliki broj medija radi propagandu za vlast, a ne otvara dijalog u društvu”, kazao je Bodrožić.

Sejdinović: Nijedna profesija nije preživela naprednjački cunami
Foto: Facebook/ Pokret Slobodna Srbija

Bivši predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedim Sejdinović, rekao je da “medijska scena Srbije podseća na detektivski roman”, imajući u vidu kuda idu tokovi novca.

Rekao je da je “javni servis jako važan. U normalnim sistemima on uspostavlja visoke standarde tako da se drugi mediji okreću oko njega”.

Sejdinović je ukazao na “nedostatak lustracije u suočavanju s ratnohuškačkom prošlošću tim pre što su mnogi akteri koji su kršili novinarske kodekse počinili i ozbiljna krivična dela, a i dalje su važan deo Vučićevog korpusa”.

Ukazao je i da “nijedna profesija nije preživela naprednjački cunami”, i da “pitanje tabloida nije samo medijsko i političko, već i ozbiljno društveno pitanje”.

On je rekao da je tolika medijska dominacija SNS, odnosno Aleksandra Vučića, uspostavljena tako što “naprednjački režim zna kako da korumpira ljude i ima beskrajne resurse”.

Po njegovim rečima, jedan od vidova pritisaka na medije su načini na koje novac dolazi do onih koji su “podobni”, odnosno kako zaobilazi one koji “nisu podobni vladajućem režimu”, u šta, pored poznatih načina finansiranja, spada i “prećutni sporazum o tome kod koga je poželjno da se reklamiraju čak i privatne firme”.

“Čak i velike multinacionalne korporacije radije se reklamiraju u režimskim medijima, da ne bi pokvarili odnose sa SNS”, kazao je Nedimović.

On je rekao da, s druge strane, “ako ste novinar koji profesionalno radi svoj posao, (vlast) će učiniti sve da vam od života napravi pakao”.

Predstavnik Pokreta “Slobodna Srbija”, Branislav Jorgić je rekao da nije uspeo “izlazak države” iz lokalnih medija, zamišljen da smanji uticaj vladajuće partije na njih, i da su svi ti mediji završili u rukama ljudi bliskih vlasti čak i “bez tokova novca”.

“Medijska scena u Srbiji je kao Orvelovska ‘1984. godina’: U mnogo slučajeva mediji su kupljeni novcem iz budžeta, tako što su novi vlasnici nekoliko dana nakon kupovine dobijali veliki novac za projekte”, kazao je Jorgić.

On je naveo da se na sličan način, zloupotrebom novca svih gradjana, odnosno budžeta, manipuliše i poslovima kablovskih operatera.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare