Sejdinović: Vukosavljević se vređanjem novinara nudi Vučiću za novu funkciju u Vladi

Sejdinović: Vukosavljević se vređanjem novinara nudi Vučiću za novu funkciju u Vladi

Svakodnevni napadi i pritisci na novinare prošle nedelje su kulminirali kada je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio da bi bi novinaru Nedimu Sejdinoviću prijao povratak u prirodno stanište, gde inače obitavaju takvi pripadnici faune.

Sejdinović: Vukosavljević se vređanjem novinara nudi Vučiću za novu funkciju u Vladi
Nedim Sejdinović, Foto: MC

Usledile su reakcije novinarskih udruženja, ali ne i političkih elita, koje su prećutale ovakav nastup ministra. Iznenađen sam da ministar u Vladi tako nipodaštava ljude, kaže Sejdinović, koji ocenjuje da je među članovima Vlade to postalo manir – da vređaju i prozivaju novinare, prenosi N1.

“Ja sam proteklih godina bio na meti raznih pretnji, uvreda, napada li moram da priznam da me je ministar iiznenadio i ostavio bez teksta jer zaista nisam mogao da verujem da ministar u Vladi može tako nisko da padne i da ljude na takav način vređa i nipodaštava”, kaže Sejdinović za N1.

On jeste uputio najstrašnije uvrede na moj račun, ali kasnije je nastavio da vređa i neke druge kolege koje su mene na neki način uzele u zaštitu, dodao je. “Spomenuo bih kako je sve krenulo… U jednom nemotivisanom pismu ministra, on je zaista brutalno izvređao bivšeg glavnog urednika lista Danas Grujicu Spasovića, na šta sam ja odgovorio, kritikujući ministrov istup i onda je on otišao korak dalje, upućujući te uvrede, gde me je okarakterisao veoma, veoma loše”, objasnio je Sejdinović.

Upitan da li to možda ima veze sa odlaskom sa funkcije, Sejdinović kaže da je tačno da se već duže spekuliše o lošim odnosima Vukosavljevića i predsednika Vučića, ali da treba sačekati ipak i videti da li se on ovakvim napadima na novinare, zapravo, preporučuje i da li je to neka preporuka za neku novu ili staru funkciju u Vladi. Slično se desilo, podseća, sa nekadašnjim ministrom Tasovcem, koji je kad je trebalo da demisionira sa funkcije ministra kulture, takođe pokušao da se preporuči vlastima tako što će napadati predstavnike te nezavisne medijske scene. To mu nije uspelo za to mesto, kaže Sejdinović, ali se vidi da se približio SNS, jer smo ga videli kako se veseli posle izbora na skupu SNS.

Upitan da prokomentariše to što je izostala reakcija Vlade, Sejdinović kaže da Vukosavljević verovatno govori ono što oni misle, ocenjujući da ni drugi članovi Vlade nisu imuni na to da na različite načine vređaju i prozivaju novinare. “To je postao manir, Vukosavljević je otišao najdalje u svemu tome”.

Kad je u pitanju nova vlada kaže da ne očekuje od nje neke velike promene u odnosu na nezavisne medije i novinare koji profesionalno obavljaju svoj posao, “jer se svakog dana pokazuje da ta elita SNS te medije doživljava ne samo kao političke protivnike nego kao političke neprijatelje i koristi skoro sva raspoloživa sredstva”.

Manje je bitno ko će biti novi ministar kulture, jer on neće bit drugačiji u odnosu na glavni tok ove vlasti, koja počiva na tome da za učvršćivanje svoje vlasti koristi propagandu jednih medija, bliskih vlasti, koji su u svakom slučaju povlašćeni, a one koji nisu na njihovom fonu da vređaju, marginalizuju, proganjanju na neki način, ističe.

Komentarišući početak žalbenog postupka pred Apelacionim sudom u slučaju ubistva Slavka ĆuruvijeSejdinović je rekao da se nada da će ta presuda biti potvrđena, podvlačeći da će to biti prva presuda za ubistvo novinara u našoj zemlji.

To je važan, istorijski čin, kad postane pravosnažna, ali to je tek jedan korak ka rasvetljavanju ukupne atmosfere koja se stvarala u vezi sa ubistvom Ćuruvije, i neophodno je znati, osim toga ko su neposredni izvršioci, šta je politička pozadina i ko je naredio i učestvovao u svemu tome, naglašava.

“Čak je i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić je javno pretio Slavku Ćuruviji i bilo bi dobro da saznamo da li postoji neka veza između tih pretnji i samog ubistva. I važna je još jedna stvar  – da građani i novinari neće biti bezbedni dok ne bude epiloga i za druga ubistva novinara, za druge fizičke napade novinara, pa i za pretnje“, istakao je.

Podsetio je da je sam u nekoliko navrata dobijao serijske pretnje, na desetine njih, i to pretnje smrću, i da su samo dve završene sa nekim epilogom – sa primenom načela oportuniteta. I to je samo jedan primer kako država reaguje na pretnje onima koji nisu prijatelji vlasti i na neki način šalje poruku građanima da je moguće bez posledica pretiti i fizički nasrtati na novinare, zaključio je Sejdinović.

Sejdinović: Vukosavljević se vređanjem novinara nudi Vučiću za novu funkciju u Vladi
Vladan Vukosavljević, Foro: Ministarstvo kulture i informisanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da pokrene postupak za smenu ministra Vladana Vukosavljevića zbog “prostačkih uvreda koje je izneo na račun novinara i političkih analitičara, a posebno bivšeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića. Smatramo da se Vukosavljević na taj način definitivno kvalifikovao za poziciju “ministra nekulture i dezinformisanja”, naveli su ranije u saopštenju.

Vukosavljević je na imejl adresu glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu u rubrici “Pitanje i odgovor”, u kojem je doslovce napisao: “Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune”.

N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare