SPC nema patrijarha već stečajnog upravnika: Na Gazimestanu tamjan više ne miriše

Izvor:
Politički.rs, Foto: Ilustracija

Dok su Srbi sa Kosmeta imali uz sebe vladike kao što su Amfilohije, Atanasije, Artemije i ranije patrijarhe Irineja i  Pavla, mogli su uvek da se uzdaju u svoju Crkvu kad god ih je država izneveravala. Crkva je bila tu da ih uteši, pomogne ohrabri. Vladike su bile tu da primerom svojim  pokažu da je Kosovo svetinja za koju se žrtvuje, za koju se bori na svaki mogući način,  pa i skupljanjem rasutih srpskih kostiju pod kuršumima.

A onda dovedoše Porfirija
Foto: Ilustracija

Amfilohija i Atanasija više nema i Srbi sa Kosmeta izgubiše svoju Crkvu kao uzdanicu.

Iz dana u dan, od svog izbora za patrijarha, Porfirije je pokazivao koliko mu malo ili ništa Kosovo znači. Mogli bi satima pisati koliko se svakim svojim postupkom prosto trudio da odbije narod od Crkve a Srbe sa Kosmeta obeshrabri i stavi u red prioriteta daleko iza pevaljki, Zagreba, njujorških para, Instagrama i naravno, prvom u tom redu, zemljaka i brata blizanca po afinitetima za biznis Aleksandra Vučića.

Sutra će Vidovdan i evo, po ko zna koji put se na Vidovdan jasno sve vidi: Srpski patrijarh neće biti na Kosovu,  pomen Kosovskim junacima se neće održati na Gazimestanu, Srpska pravoslavna crkva nema patrijarha već stečajnog upravnika.

Više od godinu dana srpski patrijarh ne ide na Kosovo, Pećku patrijaršiju je izbrisao iz sećanja i sveo je, umesto duhovnog sedišta, na turističku atrakciju, a njegov Sava i Teodosije pregovarajući sa Amerikancima narod ne pominju, samo o svojim manastirima, manastirskim imanjima i crkvama vode brigu i jedino ih to interesuje, pa se mnogi s pravom pitaju sprema li se to neka kosovska pravoslavna crkva. Pod Porfirijem je sve moguće pa i da je izdaja u Makedoniji bila samo priprema za izdaju na Kosmetu.

I niko iz SPC ne posećuje Srbe koje je Kurti pohapsio niti pita za njih, umesto da ceo Sabor sa Porfirijem budu uz svoj narod na Kosmetu sad kad im je najteže i kad se rešava pitanje samog njihovog opstanka ili nestanka.

A i kako da se bude uz Srbe na Kosmetu kad je Sabor na ovogodišnjem zasedanju izdao sramno saopštenje o Kosovu i Metohiji kojim podržava pravljenje nekakve ZSO u skladu sa Ustavom tzv. Republike Kosovo. Ni reč se ne ču o “francusko-nemačkom” sporazumu  i faktičkom priznanju nezavisnog Kosova od strane Vučića. Time apsolutno sve vladike postaše saučesnici Vučićeve izdaje.

Sad i pomen kosovskim junacima Sava i Teodosije sa Gazimestana prebaciše u Gračanicu.

Posle toliko godina neće imati ko da okadi junake koji su upisani u srpski gen i mesto gde se Srbija uzdigla u nebo.

Doveo je Porfirije dotle da tamjan na Kosovu polju više nikad ne zamiriše.

Među običnim sveštenstvom se komentariše da je Porfirije, osim što lično nije zainteresovan za odlazak na Kosmet po ovoj vrućini, dobio od Vučića apanažu da ne ide, kako ne bi došlo do stvaranja tenzija, jer ne sme ni na koji način da se nervira Kurti, niti da se ljute Vučićeve gazde sa Zapada.

Da su pare uplaćene potvrđuje i novinska vest da je SPC dobila od Vlade Srbije još četiri miliona evra za Hram Svetog Save.

Printscreen Nova.rs

Ovoliko košta neodlazak Porfirija na KiM i neodržavanje pomena na Gazimestanu.“, komentariše se vest na društvenim mrežama

Posle svega, kako očekivati od običnog naroda da brani Kosovo kad se srpski patrijarh Kosova odriče, a zemljak mu iz Čipuljića pita Jovanu Jeremić kako da spreči teror nad Srbima?

Zašto obeležavamo Vidovdan, zašto se sećamo Miloša, Lazara i zašto kunemo Vuka Brankovića.

Na kraju, zašto se sećamo i junaka sa Košara?

Zašto kad ništa od toga srpskom patrijarhu nije važno.

Nisu njegovi pradedovi prelazili Albaniju, nisu prolivali krv za Srbiju, nema rasutih kosti njegovih rođaka od Kajmakčalana do Topole, ne zna on šta je Prizren, Prilep, Negotinska krajina, Šumadija, Morava… Ne oseća, ne zna, neće da zna.

Imaš li obraza Porfirije?

U Dečanima si se zamonašio, sećaš li se?

Osta li šta srpskog u tebi ili je isparilo od druženja sa Hilom i od donacija zeme iz Čipuljića?

Srbin li si još Porfirije? Patrijarh li si?

Ima li SPC patrijarha?

Miša Milovanović

5 1 glas
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
1 godina pre

Далматинско Косово кад би обишао Прда из Ковиља, радио би то због прослављања усташке ,,Олује“!