Zašto protest ispred SANU? “Prvi javni protest srpskog naroda protiv delovanja Srpske akademije nauka za njenih 180 godina postojanja”

Zašto protest ispred SANU?

Ovo će, ako ne grešim, biti prvi javni protest srpskog naroda protiv delovanja Srpske akademije nauka za njenih 180 godina postojanja. Evo razloga zbog kojih to radimo.

U subotu 16. januara nas nekoliko je rešilo da dođe ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti i da održi javno protestno obraćanje. Ovo će, ako ne grešim, biti prvi javni protest srpskog naroda protiv delovanja Srpske akademije za njenih 180 godina postojanja. Evo razloga zbog kojih to radimo.

Zašto protest ispred SANU?
Piše: Miša Đurković, Foto: Printscreen

Akademije nauka, zajedno sa maticama, formirane su kod evropskih naroda kao organi nacionalnog buđenja i građenja savremenog identiteta nacije. Standardizacija, definisanje, profilisanje i poliranje književnog jezika, kritičko kanonizovanje istorije, definisanje etničkih granica naroda, sabiranje kulturnog blaga, ali i zalaganje za oslobađanje i dalje okupiranih teritorija bili su razumljivo najvažniji zadaci. Uz to su pridolazile i inženjerske, pa prirodne nauke, medicina, umetnost i nove naučne discipline koje su se u međuvremenu rađale. No identitetska pitanja i jasna nacionalna opredeljenost uvek su bili prioritet.

Stojan Novaković – budala?

Tipski primer je Stojan Novaković, predsednik ove institucije od 1906. do 1915. godine. Kako je to u odličnim monografijama pokazivao akademik Mihailo Vojvodić, on je svaki svoj javni položaj i naučno znanje (od funkcije ambasadora, ministra, predsednika vlade, predsednika partije, predsednika Akademije) usmeravao u nacionalnu propagandu, pomoć i akciju prema prostorima Stare Srbije, dakle Maćedonije i Kosova i Metohije. Zahvaljujući tim naporima i intelektualnim pripremama, država i vojska su 1912. i 1913. oslobodili Staru Srbiju i vratili je u sastav države, što je potvrđeno Londonskim ugovorom.

Danas se, međutim, na čelu te institucije nalazi gospodin Vladimir Kostić, koji kontinuirano već pet godina zloupotrebljava svoju javnu funkciju da nas pouči kako je Stojan Novaković bio budala, kako Kosovo nije naše i kako od čitave te rabote treba dići ruke.

Vladimir Kostić kao privatno lice ima, naravno, pravo da iznosi svoje mišljenje o Kosovu, Metohiji i njihovom budućem statusu. Na stranu što je to mišljenje, kao stav jednog lekara koji nema nikakva znanja, trening ili radove o međunarodnim odnosima, geopolitici, značaju kulturnog identiteta ili rudnog bogatstva, apsolutno nekompetentno i neutemeljeno. I gospođa Sonja Biserko, na primer, iznosi svoje identične stavove, pa to ne izaziva burne reakcije. No gospodin Kostić u javnosti ne nastupa kao privatno lice, već kao predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti.

Dakle, smatramo da je neprihvatljivo da predsednik SANU javno nastupa negirajući Ustav države koja finansira Akademiju. SANU mora da bude nosilac izgradnje kulture vladavine prava, a ne voluntarizma i haosa. Zatim, pošto gospodin Kostić iznosi ove stavove kao predsednik SANU, zahtevamo da nas obaveste na kojim je to forumima ove institucije doneta odluka da se sa takvim stavovima ide u javnost i širi defetizam među narodom. Da li je to stav odbora za Kosovo i Metohiju, da li je to stav Odeljenja za istorijske nauke ili za društvene nauke, na primer? Da li je Predsedništvo zasedalo i na osnovu brojnih naučnih konferencija o Kosovu i Metohiji zauzelo stav sa kojim je Kostić ovlašćen da ide u javnost?

Zašto ćutite?

Na osnovu javnih nastupa časnih akademika Ocića i Baste zaključujemo da se ništa od toga nije desilo već da gospodin Kostić voluntaristički zloupotrebljava funkciju koju obavlja za iznošenje ličnih, apsolutno nekompetentnih stavova, brukajući time i instituciju kojom predsedava.

Zbog toga je naše obraćanje usmereno prema članovima SANU. Tamo sede velika imena srpske nauke i umetnosti, ali i velike patriote i učitelji srpske omladine. Stoga moramo da pitamo npr. pomenutog akademika Vojvodića, Kostu Čavoškog, Matiju Bećkovića, Vasilija Krestića, između ostalih, da li gospodin Kostić iznosi i njihov stav? Ako ne, zašto ćute, zašto se makar ne ograde od njegovih stavova? Zašto ne urade nešto da skinu ljagu koja će trajno ostati na njima i na instituciji?

Gospodin Kostić kontinuirano od 2015. nastupa sa ovakvim stavovima, a SANU ga je uprkos tome nedavno izabrala za još jedan mandat!? Tako je postalo normalno da ova institucija zabrani već spremljenu izložbu o Jasenovcu pokojnog akademika Dinka Davidova, da se Odeljenje za društvene nauke prepusti agentima uticaja Džordža Soroša i Svetske banke, pa da se umesto skupova o demografskoj obnovi prave skupovi o „rodnoj ravnopravnosti“, itd.

Poštovana gospodo akademici, ako nešto ne uradite ostaće zabeleženo da ste ćutali o svemu ovome i da je u vaše vreme po prvi put srpski narod došao da protestuje ispred vaše institucije jer vaš predsednik vodi politiku suprotnu Ustavu i elementarnim interesima srpskog naroda.

Aferim!

Miša Đurković je naučni savetnik Instituta za evropske studije i autor dvadesetak knjiga, među kojima su Tamni koridori moći, Desna misao u 20. veku i Politička misao Džona Stjuarta Mila

IZVOR: www.standard.rs, Politikon, Foto: Printscreen

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yandex taxi
3 godine pre

SANU je odavno institucija ili organizacija bez vrednosti. Nije samo u poslednjih 5 godina,

Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

Поштујем, поштујмо борбу да САНУ не постане АНУС!