ZAŠTO SE SAMOZATIREMO?

Izvor:
Politički.rs

Preuzeto sa Fejsbuk stranice Vladana Vukosavljevića

NE SAMO ŠTO SPC DANAS POKLANJA OKOLO SVETINJE KRALJA MILUTINA VEĆ NE TRAŽI NI DA NAM BUGARI VRATE NJEGOVE MOŠTI ILI BAR DEO.

ZAŠTO SE SAMOZATIREMO?

Kralj Milutin je podigao ili obnovio: katolikon manastira Hilandara, Crkvu Svetog Spasa u Žiči, Crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Crkvu Svetog Prohora Pčinjskog, Crkvu Svetog Nikite u Čučeru kod Skoplja, Crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričinu kod Kumanova, Crkvu Svetih Joakima i Ane u Studenici, Gračanicu, Manastir Svetog Stefana u Banjskoj.

Izvesno je da je bio ktitor i u Carigradu, ali i u Solunu (Crkve Svetog Đorđa i Crkve Svetog Nikole Orfanona – Crkve Siročadi). Podigao je i Manastir Svetih Arhanđela u Jerusalimu, na mestu gde se Arhanđel Mihailo javio caru Davidu. Uz pomenute postoje svakako i one zadužbine o kojima znamo samo iz pisanih izvora, kao što su Crkva Svetog Đorđa na reci Seravi i Crkva Bogorodice Trojeručice u Skoplju

Pred osmanskom najezdom 1460. godine telo kralja Milutina je iz Trepče preneto u Bugarsku, prvo u manastir Svetih Ćirila i Metodija, da bi kasnije bilo preneto u Sofiju, u crkvu Svete Nedelje gde i danas počivaju. Sofijska crkva Svete Nedelje se po moštima kralja Milutina još naziva i crkva Svetog Kralja.

Kralj Milutin podigao je više crkava i manastira u Srbiji nego svi Nemanjići pre njega. Zna se da je podigao i obnovio 42 crkve u Srbiji, ali je gradio i hramove na Svetoj Gori, u Solunu, Carigradu, Sofiji, Jerusalimu.

Poznato je da ni Turci ni helenizovana Ohridska arhiepiskopija nisu dozvoljavali da se Milutin čak ni mrtav vrati u Srbiju, jer je bio suviše snažan simbol nekadašnje državnosti, moći i samostalnosti.

SPC i država Srbija NIKADA nisu zvanično tražile od bugarske crkve i države da nam vrate mošti svetog kralja Milutina!?

Nezvanično, pre petnaestak godina su neki razgovori vođeni i navodno su Bugari pristali da vrate deo moštiju ali srpska strana nikada nije uputila zvaničan zahtev!

SPC danas otuđuje Milutinovu imovinu, poklanja je novim crkvama i novim narodima ali zvanično ne traži da se u Srbiju vrati makar i najmanji deo njegovih moštiju.

Ostaje možda da zamolimo Konstraktu da pita Bugare kad već nema ko drugi. Ili Radeta Šerbedžiju…

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare