Jugoslovenska kinoteka: Promocija monografije o Živojinu Pavloviću (1933-1998) 28. novembra

Izvor:
Beta, Foto: Wikipedia

Promocija monografije posvećene velikom srpskom i jugoslovenskom reditelju i scenaristi Živojinu Pavloviću (1933-1998), povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti, biće održana 28. novembra, najavila je danas Jugoslovenska kinoteka.

Monografija je nastala kao zajednički projekat Jugoslovenske kinoteke i Slovenske kinoteke iz Ljubljane, gde je Pavlović dugo boravio tokom karijere, i to u dva izdanja – srpskom i slovenačkom.

Eseje o različitim aspektima stvaralaštva, poetici i etici Pavlovića, nagrađivanog, ali i zabranjivanog umetnika, jednog od najistaknutijih autora “crnog talasa”, književnika i slikara, napisali su Goran Gocić, Ivana Kronja, Greg Dekjur, Saša Radojević, Zdenko Vrdlovec, Andrej Šprah i Nace Zavrl.

Nakon promocije, koja počinje u 19.00 u sali “Makavejev” u Uzun Mirkovoj ulici, biće prikazana digitalno restaurirana kopija Pavlovićevog filma “Buđenje pacova” (1967), objavila je Kinoteka na svom sajtu.

Publika će imati ekskluzivnu priliku da vidi delove digitalno restauriranog filma “Zaseda” (1969), koju Jugoslovenska kinoteka priprema u okviru evropskog projekta “Sezona filmskih klasika”.

Premijera nove kopije biće 28. decembra, na dan prve filmske projekcije u svetu – u Parizu 1895. godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare