Kultura iz fotelje: Svi besplatni sadržaji na jednom mestu

Kultura iz fotelje: Svi besplatni sadržaji na jednom mestu

Brojne domaće i svetske ustanove kulture odlučile su da otvore svoje galerije, koncertne i bioskopske dvorane i pozorišne sale i besplatno ponude sadržaje za lakše podnošenje kućne izolacije.

Kultura iz fotelje: Svi besplatni sadržaji na jednom mestu
Image by Free-Photos from Pixabay

FILMOVI

Materijali iz bogatog fonda Jugoslovenske kinoteke, poput filmova koji se bave istorijom, etnologijom i kulturom, dostupni su za sve zainteresovane posetioce.

Najveći svetski festival dokumentarnog filma IDFA omogućio je besplatan pristup svojoj arhivi od preko 300 filmova snimljenih između 1988. i 2019. godine.

Selektori filmskih smotri u Berlinu, Veneciji, Talinu, Lokarnu, Kanu… okupili su se oko internet festivala “Moja draga Karantina” i za gledaoce napravili svojevrsni festival besplatnih kratkih filmova.

Kako su obavestili iz Megakom filma, uskoro nas očekuje besplatan onlajn filmski festivale Moj OFF, “sa najnovijim i najprestižnijim nagrađenim naslovima svetskih kinematografija”. Očekujte detalje na našem sajtu u narednim danima.

MUZEJI

Domaći i svetski muzeji i galerije omogućili su virtuelne ture svojih stalnih postavki kao i druge sadržaje. Kod nas su to učinili Galerija Matice srpskeMuzej Jugoslavije i brojni drugi. Među njima je najsvežiji primer Galerija Novembar preko čijeg sajta, kretanjem kroz postavku izložbe “Desiring Machines” i klikom na istaknuta polja, možete da  dobijete više informacija o radovima i umetnicima.

Gugl je sklopio saradnju sa preko 2500 muzeja i galerija širom sveta, koje možete obići preko interneta, uključujući i one najposećenije iz Berlina, Firence ili Amsterdama. Više informacija možete pročitati ovde, a za detalje o petočasovnoj turi ruskim Ermitažom kliknite ovde.

Kultura iz fotelje: Svi besplatni sadržaji na jednom mestu
Image by Hermann Traub from Pixabay

POZORIŠTA

Narodno pozorište u Beogradu najavilo je besplatan striming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava. Večeras od 21h na programu je “Gospođa ministarka” Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića sa Radmilom Živković, a narednih dana možete pogledati operu “Na uranku” Stanislava Biničkog i balete “Ko to tamo peva” koreografa Saše Zurovca, “Žizela” Leonida Lavrovskog i “Krcko Oraščić” Konstantina Kostjukova.

Atelje 212 će na svom Fejsbuk profilu emitovati predstave utorkom, četvrtkom i subotom od 20h.
U utorak je na repertoaru bio “Razvojni put Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića u režiji Branka Pleše, čija je praizvedba bila februara 1967. a emitovani snimak iz 1972. i dalje dostupan. Večeras od 20h je “Kralj Ibi” Alfreda Žarija iz 1973. a u subotu “Ranjeni orao” Mirjane Jakovljević iz 1977. godine.

Pozorište “Bora Stanković” iz Vranja emitovaće predstave iz svoje arhive utorkom i petkom od 20h.

Zbog aktuelne situacije i Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) preselio se na onlajn platforme.

Dečja pozorišta “Pinokio” i “Vuk” iz Beograda, ali i iz regiona (Podgorice, Zagreba i Ljubljane) igraće predstave na internetu što uživo, što u vidu snimaka.

Njima se pridružilo i Pozorište lutaka iz Niša koje će na svom Jutjub kanalu emitovati predstave četvrtkom u 18h i nedeljom u 11:30h.

Kultura iz fotelje: Svi besplatni sadržaji na jednom mestu
Image by StockSnap from Pixabay

OPERA

Metropoliten opera iz Njujorka obradovaće svoju publiku snimcima predstava koje je prethodnih godina prenosila uživo u HD kvalitetu, od 19:30h po lokalnom (1:30h po našem) vremenu. Možete ih pratiti na ovom linku. Trenutno je dostupan “Trubadur” od Verdija, slede “Kćerka puka” i “Lučija od Lamermura” Donicetija, pa “Evgenije Onjegin” od Čajkovskog…

Ljubitelji Bečke opere mogu ovde da prate aktuelan onlajn program. Novi sadržaj, koji izlazi svakoga dana u 19h, biće dostupan naredna 72 sata za gledanje.

Teatar Feniče iz Venecije na svom Jutjub kanalu nudi nekoliko koncerata i opera besplatno.

MUZIKA
Beogradska filharmonija odlučila je da pokloni muzičke programe za najmlađe, dok na ovom linku možete da preslušate najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u Kolarčevoj zadužbini.

Berlinska filharmonija otvorila je svoju virtuelnu dvoranu pa ćete moći da uživate u preko 600 koncerata snimljenih tokom poslednjih deset godina, uz bonus video snimke iza kulisa. Prijava je besplatna do 31. marta uz kod BERLINPHIL.

Simfonijski orkestar Detroita
 omogućio je da ovde odslušate Berliozovu Fantastičnu simfoniju koju su svirali u januaru ali i mnoga druga dela iz njihovog repertoara tokom poslednjih sezona.

Nišvil džez festival objavio je da će tokom trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte iz prethodnih godina.

Mnoge druge koncerte u svetu možete pratiti uživo na raznim plaformama. Aktuelni spisak pogledajte ovde.

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare