Mučenik Basara se koprca, dok veliki pesnik još uvek prca

Mučenik Basara se koprca, dok veliki pesnik još uvek prca

Komesar Blesara i vaćaroška bećarina Bećko

Dame i gospodo, drugarice i drugovi – dokle ćemo zbog svega kukati, besno mrzeti i mozak ne uključivati? Predugo nas vešti manipulanti navlače na široku amplitudu krajnosti navodeći na emotivni govor u kom logike skoro da nema.

Mučenik Basara se koprca, dok veliki pesnik još uvek prca
Piše: Danko B. Marin

Psovanje kao mentalna higijena – može ali binarnim umom reagovati nije dostojno vremena, prostora i otvorenih tehno kulturnih mogućnosti koje stoje pred nama. Od mase ljupkih besmislica, frivolnih bezbrigica, ložnjave-pornjave predlažem da ma kolika smo sirotinja uradimo jednu jednostavnu stvar.

U portabl dokument formatu je dostupna divna knjiga. “Rečnik književnih termina”- grupa autora; Nolit; Beograd.

Potražimo ovu knjigu treba da je malo neobavezno čitamo. Kome je dostupna papirna varijanta prava je milina. Ne predlažem bežanje u nekakav autizam, predlažem strateški pogled na masovnu pljuvačinu povodom Ninove nagrade dodeljene Blesari za roman godine.

Veoma je jednostavno pljuvačke eksplozije zameniti kreativnom implozijom. Dovoljno je pročitati šta pomenuti rečnik piše o romanu da se vidi beda Blesarinog umotvorija. Zaista je dovoljno uz trun razmišljanja za uviđanje zbrčkane bedinje od prežvakanih priča neukusno obrađenih. Mučenik se koprca dok veliki pesnik još uvek prca.

Život bećarine Bećka nije svetački niti je ,,svetost“ njemu potrebna. Nekoliko Matijinih stihova vredi više od skribomanskih žvrljotina drugosrPijanskog komesara ne bez razloga prozvanog Komesar Blesara. Nije tajna da je bećar Bećko ,,snašu na salašu“ Stanku… Voleli su davno mnogi da pričaju kako je komunka hvatala za tadašnju bujnu grivu četničkog sina. I ta priča je odavno odživela svoj zenit. Odživela je i Ninova nagrada!

Tekst nije polemički, osuđivački. Čitajmo i Blesaru i komentare njegovih fankinja i fanova. Ne sumnjam da bi se fankinje drugosrPijankinje rado menjale sa Stankom Veselinov, da bi svoje apologetske tekstiće rado zamenile za erotsku vatru, endorfinsku plimu sa bećarinom.

Za srozavanje Ninove nagrade nema rešenja. Postali smo suviše mali za čestu pojavu velikih dela. Spinovanje kojekavih sprdačina nije od juče. Svako ima svoje mišljenje o srozavanju kad je definitivno počelo. Politizacija je oduvek bila prisutna ali izdajom profesije učinjeno je silovanje!

Silovatelj nije bio neko beznačajan, odradio ga je prof. dr Nikola Milošević. Dovoljno je pročitati razliku između romana, novele i novelete da bi se došlo do poražavajuće istine. Škrabotinu od nekoliko desetina stranica uvaženi profesor ‘ladno je proglasio za romančinu i ,,U potpalublju“ (Vladimir Arsenijević) dobija Ninovu nagradu za roman godine 1994.

Borba protiv režima Slobodana Miloševića ostrašćeno je zagadila Ninovu nagradu za roman godine!

Nije prestalo politikantstvo i neka traje. Bitno je stvaralaštvo da ne stane, da ono ne nestane. Duh vremena, pečat naše stvarnosti mora postojati u literaturi. Iskreno žalim što distancirani, vrlo duhoviti Valjevac, bećarina stara lola Bećko iz Sente neće ni bećarac o izblesavljenom Blesari napisati. Zamislite da Matija Bećković napiše roman o opijatskom zavisniku kom karijeru stvaraju žena (Vida Basara) i tast (Brana Crnčević) – oooo radosti, o književne miline ali ništa od te dobiti.

Ostaje nada da će bar Vida Basara da napiše roman o svom pisaniju za trendi zapišivača – svega na šta pomisli njegova bolesna mašta. Politika bi talentovanoj Vidi pomogla da po ženskom ključu dobije Ninovu nagradu za roman makar napisala kratku priču ili vic….

Ne kukajmo bar zbog cirkusa u literaturi, benigna je stvar. Naša književna baština poseduje veliko trojstvo Crnjanski, Selimović, Andrić i ne mogu nam pobeći. Uvek su dostupni u onim metrima plavih, crvenih i smeđih knjiga što ostaviše dragi samoupravljači kupovinom preko sindikata. Uživajmo i u dodeljivanju nagrada-nakarada, suze gorčine pretvarajmo u suze smeha. Šta nam drugo preostaje?

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare