Obiđite Versaj kod kuće iz fotelje

Obiđite Versaj kod kuće iz fotelje
Image by Oana Durican from Pixabay

Obiđite Versaj kod kuće iz fotelje

Versaj, zatvoren zbog pandemije koronavirusa, omogućava posetiocima da onlajn razgledaju izložbe, skulpture i bogatstvo ovog svetski čuvenog dvorca nadomak Pariza.

Kako se navodi na sajtu Versaja, virtuelne izložbe su specijalno napravljene zahvaljujući saradnji s Guglom koja omogućava posetiocima da interaktivno urone i otkriju slike, skulpture i gravure u novom svetlu.

Ponuđeno je više izložbi uključujući “Luj XIV/Nikola Fuke: istorija ukusa”, koja pruža novi pogled na te dve ličnosti. Iako se u istoriji uvek isticao sukob Luja XIV i njegovog ministra Fukea, njihove zajedničke umetničke vizije dokazuju da su imali izražen ukus u arhitekturi, unutrašnjem uređenju i pejzažnom uređenju vrta, a angažovali su najbolje umetnike svog vremena.

Obiđite Versaj kod kuće iz fotelje
Image by Denis Cheyrouze from Pixabay

Izložba “Luj XIV, izgradnja političke slike” kroz više od 200 portreta i 750 gravura pokazuje da je ovaj apsolutni monarh kao niko znao kako da od umetnosti napravi instrument moći.

Među izložbama je i “Moda u Versaju” koja i danas inspiriše kreatore. Upravo su 1780-ih, za vreme vladavine Luja XIV, počeli da se pojavljuju trendovi u ženskoj i muškoj modi.

Versaj nudi i izložbe iz gastronomije, kao i o nauci u tom dvorcu, a sve kako bi posetioci mogli da i u vreme pandemije korona virusa, uživaju u ovim vrednim kolekcijama.

Beta

Foto: Pixabay/ Turenza

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar