PETAR BOŽOVIĆ DOBITNIK NUŠIĆEVE NAGRADE: Glumcu priznanje za životno delo

ŽIRI za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru, koju dodeljuje festival „Nušićevi dani“, doneo je odluku da se Nušićeva nagrada za životno delo dodeli istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

– Petar Božović – po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije – celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi. Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba – stoji u obrazloženju odluke žirija.

I dodaje se – Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović.

Žiriji  ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

Novosti.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar