Sprečen “zločin protiv istorije književnosti”: Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu

Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu

Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova.

“To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka ‘Tražim pomilovanje’, a u trećem izbor iz poezije”, rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković.

Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

 

Desankine pesme će živeti dok je Srba, a Šarčevića će iskopati iz groba, jer neće imati ko da plati grobarinu 20 godina posle njegove smrti

Sednica je održana posle reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u “okvir epohe”.

Protiv ove odluke Zavoda ustali su Udruženje književnika i PEN centar, mnoge javne ličnosti, ali i premijerka Ana Brnabić. Informacija o izmeni školskog programa u javnost je stigla zahvaljujući Zadužbini pesnikinje, a Svetlana Šeatović, upravnica Zadužbine “Desanka Maksimović”, ocenila je za N1 da je izbacivanje Desanke Maksimović iz školskog programa “zločin protiv istorije književnosti”, kao i da je na delu “apsolutno prekrajanje istorije srpske književnosti”.

RTS, N1

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare