Završen 28. Palićki festival

Svečanom ceremonijom dodele nagrada najboljim ostvarenjima i projekcijama filma “Vojvoda” Rodžera Mičela i prve dve epizode domaće serije “Kljun” Jelene Gavrilović i Uroša Tomića sinoć je na Letnjoj pozornici zatvoren 28. Festival evropskog filma Palić.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu za ostvarenje „Najgora osoba na svetu“ norveški reditelj Joakim Trir, koji je ovenčan i priznanjem FIPRESCI, prisutnima se obratio pisanom porukom u kojoj je istakao kako je „veoma srećan i zahvalan zbog dve nagrade, kao i da mu je žao što nije u mogućnosti da ih lično primi“, dodavši:

„Zahvalan sam žiriju jer su ovom filmu, iz male zemlje poput Norveške, dali ovako veliko priznanje. Siguran sam da će ono pomoći da naš film dopre do publike u Srbiji, što celu ekipu i mene čini veoma srećnim. Hvala vam što podržavate ovako lične filmove kakve mi radimo. Vaše ohrabrenje ćemo iskoristiti da nastavimo našu potragu za pričama o ljudskoj ranjivosti i snazi. Veliko ura iz Osla!“

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje britanskoj produkciji „Dnevnik iz Gvantanama“ u režiji Kevina Mekdonalda, a reditelj Ferit Karahan, dobitnik nagrade Palićki toranj za najbolju režiju filma „Čuvar brata svojega“ u video obraćanju se zahvalio festivalu naglasivši kako njegovo ostvarenje govori o jednom internatu na kurdskoj teritoriji u Turskoj.

„I ja sam išao u jednu od takvih škola. Bilo je veoma teško snimati tamo jer je bila zima, na teškoj lokaciji, sa 500 dečaka. Meni je bilo teško da živim u internatu, pišem scenario, snimam film, i nakon ovog najtežeg perioda duboko sam dirnut sjajnom nagradom predivnog žirija“, poručio je turski sineasta.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Dečak“ reditelja Vitalija Akimova, koji je putem video linka istakao koliko mu je drago zbog nagrade:

„Hvala festivalu na toploj dobrošlici i na tome što ste uživali u mom filmu. Ovo je veoma vredno“.

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu „Paralele i Sudari“ odabrao je ostvarenje „Nun of your business“ hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić. Autorka ovog filma je primajući nagradu istakla pred publikom koliko uzbuđena i dodala:

„Baš sam jako sretna. Lepo mesto, lep festival, pa još i nagrada…“

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić koji je istakao da organizatori već uveliko razmišljaju o manifestaciji naredne godine, dodavši:

„Nadamo se da će taj festival biti lakše napraviti nego ovogodišnji. Bilo je 130 filmova, 15 programa, 150 gostiju, i sve ono što čini festival. Da li je moglo više? Verovatno. Da li je moglo bolje? Verujte mi, nije. Imali smo prilike da vidimo najnoviju evropsku produkciju, britanske filmove, tri filma sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, ostvarenja iz Makedonije, Mađarske i svetsku premijeru domaćeg filma, koja je i te kako napunila ovu pozornicu. Naša radost je u tome da su svi oni koji su bili na festivalu otišli sa njega zadovoljni“

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare