Gde je odgovornost policije u čijem komšiluku 4 dana leži telo mrtvog deteta, zašto se prosveta oglašava samo kad traži veće plate?

Gde je odgovornost policije u čijem komšiluku 4 dana leži telo mrtvog deteta, zašto se prosveta oglašava samo kad traži veće plate?

Tekst Zorana Svetozarevića napisan povodom tragične smrti Jovana Veselinovića, u kome se postavljaju pitanja o odnosu društva prema našoj deci, prema deci koja nisu “njihova”, prenosimo u celosti

Za našu (mrtvu) decu!

Nikako mi iz glave ne izlazi Jovan. Dečko koji je pre neki dan nastradao u Nišu.

Nađen je mrtav posle 4 dana, kako leži u dvorištu napuštenog gradilišta.

Njegov nestanak je prijavljen odmah. Iste večeri ili ujutro sledećeg dana, ne znam tačno. Lociran je i njegov mobilni telefon, mesto gde je bio poslednji put uključen na mrežu.

Dete je nedaleko odatle pronađeno mrtvo. Ko ga je našao? Kako čujem, našao ga je prijatelj porodice, koji je pošao da ga traži, verovatno s namerom da ga ne pronađe mrtvog i na tom mestu.

Da li su ga tražili oni kojima bi trebalo da to bude posao? Ne verujem.

Deca su nam zbog ovih idiotskih mera kriznog štaba bukvalno isterana na ulicu. Ne rade kafići, zabranjuju im se okupljanja, neka deca čak i u školu više ne dolaze. A šta rade? Uče onlajn?

Evo sedim pred kompjuterom ima više od 15 godina. Slabo sam nešto naučio. Pokupio sam gomilu bezvrednih informacija, ali to nikako nije doprinelo mom obrazovanju. Ne verujem da će i toj deci biti od koristi.

Da li je ovoj deci ponuđena neka alternativa? Ne. Niko se nije setio da im organizuje sportska takmičenja, organizovane aktivnosti, neki vid druženja i zabave? Ništa.

Rezultat ovoga će biti generacije asocijalne i fizički hendikepirane dece. Posledice toga ćemo tek da gledamo.

Pročitajte još  Univerzitet Stanford objavio listu: Naučnici sa PMF u Nišu među najuticajnijim naučnicima

Neka deca se organizuju pa sama lutaju gradom. Ta zgrada sa koje je Jovan pao je jedno od omiljenih mesta po kome se pentraju, istražuju, skupljaju, druže ili puše i piju. Parkovi takođe. Čair je noću pun pijane dečurlije koja po celu noć urlaju i iza kojih ujuto osvane gomila đubreta. Nišavski kej takođe.

Prosveta se ni jednom rečju nije oglasila o uticaju koji ovakva situacija može i hoće da proizvede. Oni se oglase prvog septembra kad zahtevaju veće plate. Obrazovni program i đaci koje navodno pokušavaju nečemu da nauče im nikad nisu bili razlog da nešto kažu.

Niko ne postavlja pitanje odgovornosti policije, u čijem komšiluku 4 dana leži telo mrtvog deteta. Naučeni valjda reakcijom na tragediju u kojoj je mali Andrej Prekljušaj izgubio život, a što je imalo za posledicu masovan izlazak saobraćajne policije, koja evo i danas kažnjava za mahom banalne prekršaje vozače u Nišu, niko ne sme ni da pita, gde su bili i šta su radili 4 dana.

Ostaviću ispod ovog teksta mapu na kojoj se vidi gde se nalazi policijska stanica i gde je pronađeno detetovo telo.

Mogu samo da izjavim saučešće porodicama nastradale dece i onima čija će deca tek da stradaju.

Zoran Svetozarević

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare