Sutra počinje 28. Festival evropskog filma Palić

Izvor:
Beta

Ovogodišnje 28. izdanje Festivala evropskog filma Palić počinje sutra, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, a do 23. jula u glavnom takmičarskom programu biće prikazano 12 evropskih filmova.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće film “Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster.

Proslavljena glumica u filmu glumi advokaticu koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra 2001. Scenario je adaptacija Slahijevog “Guantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Na Letnjoj pozornici FEF Palić, svetsku premijeru 22. jula imaće film “Nečista krv – greh predaka”, reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobodjenom Srbijom.

Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru na Paliću. U pratećem programu biće organizovani koncerti, izložbe, predavanja i radionice.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka”za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih filmskih umetnika.

Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne “Lifke” za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade “Underground spirit” je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB (Moving Images Open Borders) za blogere, vlogere i influensere.

Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu, i doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a Borislav Andjelić.

Takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji “Paralele i sudari”.

Pretprošle godine sa velikim uspehom uvedena selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Selekcija Novi madjarski film kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

U ovogodišnjoj selekciji Kinematografije u fokusu, u kojoj FAF predstavlja jednu od evropskih zemalja i njene najzanimljivije autore, biće predstavljeni filmovi iz Slovenije.

Takodje, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Tokom 28. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa, u bašti bioskopa Abazija biće organizovane i brojne edukativne aktivnosti u cilju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Festival će ove godine biti održan na više lokacija medju kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare