U Mužincu proslavljen Sveti Jovan Biljober: Krčkao se pasulj i pleli venčići

Meštani Mužinca praznik Svetog Jovana Biljobera proslavili su u ataru svog sela, gde su se pleli Ivanjdanski venčići i krčkao pasulj. Na manifestaciji su učestvovali i gosti iz okolnih sela, ali i iz Niša, Bora i Paraćina. Ovo okupljanje u podnožju Rtnja odavno je postalo tradicija, a oni najspremniji popeli su se na vrh planine sa kojeg se po vedrom danu pružao predivan pogled.

Foto: Sokobanjapress.com

Manifestacija je imala i takmičarski karakter, pa su posetioci imali priliku da nadmeću u pletenju venčića, a birao se i najukusniji pasulj. U obe kategorije bilo je prijavljeno 15 učesnika, a ove godine manifestacija je imala i humanitarni cilj, prenosi portal Sokobanjapress.com.

Foto: Sokobanjapress.com

– Pored takmičenja imamo i humanitarnu akciju za jednu devojku iz Kruševca koja ima povredu kičme i trebalo bi što pre da ode na operaciju, tako da će sav prikupljeni novac otići u humanitarne svrhe – istakao je Nebojša Milojević, predsednik Mesne zajednice Mužinac.

Foto: Sokobanjapress.com

Najbolji pasulj skuvao je Ivan Radovanović iz Niša, koji je osvojio prvo mesto u ovoj kategoriji. Katarina Jovanović iz Šarbanovca isplela je najlepši venčić, drugo mesto zauzela je Andrijana Ivković iz Mužinca, dok je treća Danijela Petković iz Trubarevca. Učesnici su nagrađeni peharima, diplomama i medaljama.

Foto: Sokobanjapress.com

Kako saznajemo od organizatora, Mesna zajednica Mužinac toga dana ugostila je preko 100 ljudi na proslavi Svetog Jovana Biljobera na Rtnju.

Tekst: K. Đ; J. R.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare