Umro Šon Koneri, legendarni Džejms Bond

Umro Šon Koneri, legendarni Džejms Bond

Čuveni glumac Šon Koneri preminuo je u 91. godini, saopštila je njegova porodica. On je preminuo tokom noći u snu, na Bahamima, gde je boravio, javlja BBC, a navodno se nije osećao dobro već neko vreme.

Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda, kojeg je igrao na filmu sedam puta. Koneri je i proglašen je za najomiljenijeg glumca u ulozi filmskog tajnog agenta 007 u istraživanju koje je sprovela britanska agencija One Poll.

Dobitnik je nagrade Oskar, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa. Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2000. godine, piše N1.

Koneri se zalagao za nezavisnost Škotske i bio je član Nacionalne partije Škotske.

Povukao se sa filma u aprilu 2011. godine, a devedeseti rođendan proslavio je u avgustu.

Ser Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Debitovao je u pozorištu u Londonu 1951, a tri godine kasnije i na televiziji. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. u filmu “Another Time, Another Place” sa Lanom Tarner.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je “Dr. No” (1962), a zatim i “Iz Rusije s ljubavlju” (1963), “Goldfinger” (1964), “Operacija Grom” (1965), “Samo dvaput se živi” (1967) i “Dijamanti su večni” (1971). Ponovo je igrao Džejmsa Bonda u filmu “Nikad ne reci nikad” (1981).

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) donela mu je Oskara i Zlatni globus. Igaro je i u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989). Poslednja uloga na velikom ekranu mu je bila u filmu “Liga izuzetnih džentlmena” iz 2003. godine.

Priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

Pročitajte još  Danas bi mojoj drugarici Vukici bio rođendan: "Moja ruka u rukavici i njena bez rukavice, poslednji put su se srele 5 sati pre njene smrti, i više nikad neće..."

Premijerka Škotske Nikola Sturdžon, na vest o odlasku čuvenog glumca rekla je da „škotska nacija danas žali za jednim od svojih najvoljenijih sinova”.

Bivši premijer Škotske Aleks Salmond, koji je bio i blizak prijatelj Konerija, poručio je:”Škotska zauvek” – nije bilo samo istetovirano na njegovoj ruci, već utisnuto i u njegovu dušu“.

Od slavnog glumca oprostili su se na društvenim mrežama njegovi fanovi i brojne poznate ličnosti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare