Pred imanje kod Podgorice ostavljen medvedić, bio kućni ljubimac (FOTO)

Mladunče mrkog medveda staro oko sedam meseci ostavljeno je krajem jula ispred kapije imanja na kojem se nalazi Prihvatilište za životinje u selu Blizna, nadomak Podgorice, obavestio je vlasnik imanja Miljan Miličković Upravu za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP).

Iz Uprave su podgoričkim “Vijestima” rekli da se, prema obaveštenju koje su dobili od Miličkovića, pretpostavlja da je životinja gajena kao kućni ljubimac. Rekli su da su o svemu informisali Agenciju za zaštitu životne sredine, policiju i Direkciju za lovstvo.

U Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) smatraju da je mladunče “pribavljeno na nezakonit način”, da medved “ne može … ostati kod lica koje ne ispunjava uslove, ne poseduje dozvole… i znanja za vođenje adekvatne brige o toj životinji”.

Miličković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa mladunčetom medveda.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Animal Survival International (@animalsurvivalinternational)

Organizacija “Animal Survival International” je 2. avgusta je nasvom sajtu objavila fotografiju i informacije da se na imanju Miličkovića u selu Blizna, gde se nalazi i šestogodišnji mrki medved Ljubo, nalazi novi primerak te životinje. To su, kako navode, otkrili dan ranije.

Iz Uprave za veterinu na čijem je čelu Vladimir Đaković nisu precizirali kada ih je vlasnik imanja informisao o mladunčetu, ali su redakciji „Vijesti“ kazali da su iz nevladine organizacije “Prihvatilište i oporavak životinja”, čiji je Miličković osnivač, dobili obaveštenje “da je u noći između 30. i 31. jula na ulaznoj kapiji prihvatilišta, na javnoj površini, zatečen drveni improvizovani transporter sa mladunčetom mrkog medveda sa procenjenom starosnom dobi od sedam meseci”.

Pročitajte još  Dodik nazvao Đukanovića političkim klevetnikom i frustriranim političarem

“Prema navodima iz obaveštenja, mladunče je zatečeno u dobroj telesnoj kondiciji, bez vidljivih znakova narušavanja fizičke celovitosti, uz pretpostavku da je životinja gajena kao kućni ljubimac. Odmah po zaprimljenom obaveštenju, uputili smo dopis Agenciji za zaštitu životne sredine, Direkciji za lovstvo – Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije, na dalju nadležnost i postupanje”, rekli su “Vijestima” iz Uprave.

Prema nezvaničnim informacijama, Miličković se Upravi obratio 31. jula, a Uprava Agenciji sedam dana kasnije.

Iz Agencije kažu da “u Crnoj Gori lovačka društva nemaju kapacitete da drže mladunče medveda”, te da “nema ni adekvatnog zoološkog vrta”. Navode i da mesto gde je medved trenutno smešten “nije zoološki vrt, isti ne poseduje dozvolu za rad”.

Agencija je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, pronašla smeštaj za mladunče mrkog medveda.

“S obzirom na to da je, prema mišljenju Agencije, mladunče medveda koje se našlo na imanju Miličkovića, pribavljeno na nezakonit način, stupili smo u kontakt sa nacionalnim i međunarodnim pravnim licima, sa ciljem da se ovo mladunče adekvatno zbrine. Agencija je jedina nadležna da odredi pravno lice kojem se životinja može privremeno ustupiti na čuvanje”, piše, pored ostalog u dopisu Agencije inspekciji.

U prihvatilištu Miličkovića tokom decembra prošle godine, u razmaku od 12 sati, uginulo je četrnaest životinja, među kojima azijska dvogrba kamila, australijanski emu i afrički noj. On je o tome, kako su tada rekli iz UBHVFP, nadležne upoznao tek posle skoro mesec dana. Životinje su pokopane u okviru imanja, a uzrok uginuća do danas nije poznat, prenose „Vijesti“.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare