Saveti lekara – kako da vas manje svrbi ujed komarca

Izvor:

Veče je bilo divno – dok komarci nisu odlučili drugačije. Da dosadne krvopije ne upropaste sve, treba poslušati savete stručnjaka uz koje će ubod komarca manje svrbeti. Takođe, treba znati i koji popularni domaći trikovi mogu da nanesu više štete nego koristi.

Led

– Hladnoća može da smiri mesto uboda i ublaži upalu koja nastaje, pa vas ubod komarca neće toliko svrbeti – kaže alergolog i imunolog Pejel Gupta.

Zato uzmite pakovanje leda, krpu natopljenju što hladnijom vodom ili mesto uboda stavite pod mlaz hladne vode, savetuju sa Univerziteta Mičigen.

Kreme protiv svraba

Druga opcija su kreme i losioni namenjeni za ublažavanje svraba, a koje obično sadrže i hidrokortizon, lidokain, benzokain, savetuje Ana Guanč, dermatološkinja sa Instituta u Kaliforniji.

Ipak, pre svega toga porazgovarajate sa svojim lekarom, posebno oko krema koje sadrže hidrokortizon zbog eventualnih nuspojava, poručuju iz čuvene klinike Mejo.

Antihistaminici

Za brzo olakšanje muke, tu su razni antihistaminici.

– Ovi lekovi blokiraju receptore histamina i umanjuju svrab, kao i otok na mestu uboda – objašnjava dr Guanč. Ipak, i oko njih se treba savetovati sa lekarom ili apotekarom.

Alkohol

Alkohol za dezinfekciju takođe može da pomogne kad vas spopadnu komarci. To će biti brzo i efikasno, ali kratkotrajno rešenje, napominje dr Guanč. Naime, alkohol brzo ispari, pa samo donekle ohladi kožu i umanji svrab. Pritom, suviše alkohola nikako nije dobro po kožu jer može da izazove iritacije i perutanje.

Što se tiče onog dugog alkohola, koji se pije, treba znati da se pokazalo da konzumiranje alkohola povećava šansu da budete meta komaraca. Ne zna se šta tačno privlači komarce u alkoholu, ali neki naučnici misle da se naša unutrašnja temperatura povećava kada pijemo i da je to razlog što smo slađi komarcima.

Balzam s limunom

Preparati poput blazama sa eteričnim uljima limuna ili eukaliptusa mogu da ublaže svrab od ujeda komarca.

– Sastojci u takvim preparatima mogu da ublaže upalu, da ubrzaju zaceljenje i smanje rizik od infekcije – kaže dr Guanč.

Stručnjaci napominju i da oko bilo kog tretmana treba potražiti savet svog lekara, a to posebno važi za trudnice, dojilje i decu.

Tretmani za izbegavanje

Med, ovsene pahuljice i aloe vera mogu inače da pomognu kod upala na koži, ali što se tiče ujeda komarca nisu efikasni, kaže Susan Bard, dermatolog iz Njujorka, pa ih zato ne preporučuje.

Takođe, beli luk i soda bikarbona mogu da izazovu neželjene reakcije poput iritacije kože, suvoće i upale, napominje dr Bard.

Neka pomagala od davnina se preporučuju kao rešenje za svakakve tegobe, ali lekari izdvajaju šta ne treba primenjivati kod ujeda komarca jer ili nema svrhe ili može da pogorša situaciju. To su med, ovsena kaša, aloe vera, bosiljak, beli luk, soda bikarbona, sok od limuna i limete, pasta za zube, sirće, navode na sajtu Health.

A da biste se iole unapred zaštitili od komaraca, dobro je poslušati savete Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Koristite proverene preparate, poput sprejeva, spirala i tableta, koji će oterati komarce.

Nosite laganiju odeću dugih rukava i s nogavicama kad idete u prirodu, odnosno tamo gde ima dosta komaraca. Takođe, svetla odeća pomaže u borbi protiv komaraca jer odeću tamne boje komarci lakše primećuju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare