Ambasada Nemačke u Srbiji ‘uverena u dogovor’ Beograda i Prištine o sprovođenju evropskog predloga

Izvor:
KoSSev, Foto: Ambasada Nemačke, Printscreen

Uvereni smo da će dogovor biti postignut, naveli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Nemačke u Srbiji uoči sastanka lidera Beograda i Prištine u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, gde će uz podršku Brisela razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

„Evropski predlog ima za cilj uspostavljanje stabilne i pouzdane osnove za odnos Srbije i Kosova. Da bi to uspelo, obe strane moraju da se dogovore o primeni sporazuma“, naveli su iz Ambasade u pisanom odgovoru na upit RSE.

Na pitanje kakvu vrstu potencijala Nemačka vidi za građane Srbije u predstojećem sastanku u Ohridu iz Ambasade su naveli da je taj sastanak važan korak kako bi se prevazišle prepreke na evropskom putu Srbije.

„Nerešeni odnos Srbije i Kosova ostaje prepreka (procesu pristupanja Srbije EU). Predstojeći sastanak na visokom nivou u Ohridu predstavlja važan korak da se prevaziđe ta prepreka i da se napreduje ka evropskom putu. Od toga će na kraju koristi imati svi građani Srbije“, navela je Ambasada.

U Ambasadi su istakli da je Nemačka „jedna od država koja najsnažnije podržava put Srbije“ ka punopravnom članstvu u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da se sastanu 18. marta u Ohridu, kako bi uz podršku evropskih zvaničnika razgovarali o daljim koracima ka primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

Prethodno je prvo u Prištini, zatim u Beogradu, boravio specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Vučić je nakon sastanka sa Lajčakom 13. marta naveo da je imao „težak i sadržajan“ razgovor, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti 14. marta poručio da je optimista u vezi sa sastankom u Ohridu, ali i istakao da „ne zavisi sve od njega“.

Evropski predlog, poznat i kao francusko-nemački predlog, podršku je dobio i od Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Njime se određuju budući odnosi Srbije i Kosova, koji vode pregovore unutar dijaloga uz posredovanje EU od 2011. godine.

RSE

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare