BAJDEN BI DA REŠI KOSOVO DO KRAJA 2022.

Izvor:

ZVANIČNI Vašington rešen je da pojača svoj angažman kada je reč o kosovskom problemu, sa ciljem da se značajan napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a možda čak i “proboj” ka konačnom rešenju, postigne do kraja 2022.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, angažovanje američkog diplomate Gabrijela Eskobara, koji je prema nezvaničnim tvrdnjama, u četvrtak u Briselu odigrao ključnu ulogu u postizanju dogovora za smirivanje krize na severu Kosova, još jedna je potvrda ove rešenosti Vašingtona, pišu Novosti.

Izvori Novosti tvrde da su zato iz SAD već poslata ozbiljna upozorenja albanskim liderima na Kosovu da više ne preduzimaju akcije koje bi ugrozile bezbednost, ne samo u pokrajini, već i u čitavom regionu. Prištini je jasno stavljeno do znanja i da, iako je istekao jednogodišnji moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom na lobiranja za novim priznavanjima, odnosno povlačenjima priznavanja Kosova – on i dalje treba da ostane na snazi.

To je potvrdio i sam Eskobar, koji je iz Brisela, nakon postizanja dogovora o srpskim registarskim tablicama i povlačenja ROSU sa severa, poručio da je važno poštovanje obaveza preuzetih u Beloj kući prošlog septembra:

– Posebno je važno pridržavanje dela sporazuma oko moratorijuma, što će dati dijalogu određeni prostor za rešavanje širih pitanja.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i novi izlasnik Stejt departmenta za Balkan takođe je indirektno potvrdio rokove na koje Vašington računa u rešavanju kosovskog pitanja, a o kojima se spekuliše u diplomatskim krugovima:

– Radićemo sa obe strane, blisko ćemo koordinirati ne samo sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog (Miroslav Lajčak, prim. aut.), već i sa našim partnerima iz Kvinte. Moje procene su da će u narednih godinu dana doći do velikog napretka.

Eskobar je, inače, još ranije govorio da je plan SAD da se kosovsko pitanje reši u toku prvog Bajdenovog mandata.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare