Dačić: Srbi na KiM ugroženi i diskriminisani, tzv. Kosovo nikad neće postati članica OEBS-a

Izvor:
RTV, RTS, Politički.rs, Foto: MSP Srbije

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Skoplju, tokom obraćanja na Ministarskom savetu OEBS-a, da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću i ekonomskom neizvesnošću.

Kako je rekao, bezbednosna situacija u Pokrajini predstavlja razlog za duboku zabrinutost, prenosi RTV.

“Smatram da jedino snažno međunarodno prisustvo, koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane u Pokrajini. Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd ostaje privržen procesu dijaloga, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i očekuje da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni”, istakao je Dačić.

“Pomenuću samo neke od aktuelnih problema sa kojima se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava. Pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji im je oduzeto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini. Nedavno je došlo i do neodgovornog pomeranja spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini”, rekao je Dačić.

Kada je reč o OEBS-u, Dačić je ocenio da postoje problemi u funkcionisanju te organizacije, nemogućnost postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja i opasnost da će OEBS ući u novu institucionalnu krizu.

“Klima rastućeg nepoverenja, koja je dovela do odsustva suštinskog dijaloga među državama učesnicama, preti da zaseni sve što smo postigli tokom gotovo pola veka postojanja. Republika Srbija će, sa svoje strane, nastaviti da bude konstruktivan partner i pruža pun doprinos jačanju organizacije”, naveo je Dačić.

Kako kaže, uveren je da će danas svi zajedno pokazati dovoljno mudrosti i političke volje da se prevaziđe kompleksna situacija u kojoj se organizacija nalazi.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Skoplju da Kosovo nikada neće postati članica te organizacije.

Ivica Dačić je na Samitu OEBS-a u Skoplju, komentarišući navode da je Albanija tražila da Kosovo bude član OEBS-a, istakao da se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom, prenosi RTS.

“Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti”, poručio je Dačić.

Kako je rekao, danas je mnogo puta u Skoplju pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ali Srbija ne može da prihvati da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje od teritorijalnog integriteta Srbije.

“Licemerno je da neko ovde govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta i da se otvoreno predlaže narušavanje principa teritorijalnog integriteta Srbije”, naveo je Dačić.

Dačić je naveo da i u tom smislu šef misije Srbije pri OEBS-u Žarko Obradović ljude iz prijateljskih zemalja upoznaje sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Bilateralni susreti u Skoplju

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Skoplju sa šeficom finske diplomatije Elinom Valtonen, sa kojom je razgovarao o odnosima dveju zemalja i razmeni poseta na svim nivoima. Dačić je razgovarao i sa državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun i tom prilikom je zaključeno da dve zemlje imaju odličan nivo bilateralnih odnosa.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je u razgovoru konstatovano da su odnosi između dve zemlje dobri i da je potvrđena obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i dalje povezivanje kroz unapređenje saradnje u velikom broju oblasti, posebno na ekonomskom planu.

Dodaje da je s finske strane potvrđena podrška procesu evrointegracija Srbije, kao i nastavak ekspertske pomoći.

“Sagovornici su se saglasili u oceni o potrebi unapređivanja parlamentarnog dijaloga, kao i saradnje između drugih državnih institucija, uključujući i ministarstva spoljnih poslova”, stoji u saopštenju.

Izuzetna dinamika političkog dijaloga Srbije i Francuske

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Dačić je na marginama ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju razgovarao i sa državnom sekretarkom Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Francuske Lorans Bun i tom prilikom zaključeno je da dve zemlje imaju odličan nivo bilateralnih odnosa i izuzetnu dinamiku političkog dijaloga.

Obostrano je izražena volja da se dostignuti nivo sveukupnih odnosa održi i da se nastavi sa njihovim jačanjem, pri čemu je posebno apostrofirano strateško partnerstvo Srbije i Francuske i značaj za dalje unapređenje saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa. Francuska strana je, kako se navodi u saopštenju MSP-a, i ovog puta izrazila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Tokom razgovora su razmenjena i mišljenja o svim drugim pitanjima i aktuelnim spoljnopolitičkim temama od zajedničkog interesa.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare