Eskobar: Vučić je pristao da ukloni trupe sa granice i Srbi da se vrate bez postavljanja uslova

Izvor:
Nova.rs, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike da se nada da će se predsednik Srbije i kosovski premijer Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastati u Briselu, ali da ne očekuje da će to biti ove nedelje.

„I dalje je prerano odlučiti da li će sastanak biti održan ove nedelje, ne očekujem da hoće, ali i dalje treba da se nadamo sastanku na visokom nivou što je pre moguće“, rekao je Eskobar.

Govoreći o Kurtijevoj izjavi da je spreman da predloži nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da su dve strane veoma udaljene, Eskobar je istakao da je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak predložio 16 različitih evropskih modela koji bi mogli da funkcionišu u slučaju Kosova i da se tu nalazi rešenje. Upitan o promeni politike Vašingtona i većem pritisku prema Kosovu, Eskobar je rekao da su to dezinformacije i da je sve što je rađeno u prethodnih 90 dana išlo u prilog Kosovu.

On je naveo da su SAD podržale Kosovo u Savetu Evrope, da su priznali rezultate izbora, iako je odziv bio samo tri odsto, da su priznali i gradonačelnike četiri opštine na severu, a samo su tražili da ne pokušavaju na silu da uđu u zgrade opština, već da rade sa neke druge lokacije. Eskobar je odbacio i tvrdnje da SAD nisu previše pritiskale Vučića.

„To nije tačno. Tražili smo da jednostrano i bezuslovno ukloni trupe sa granice i da podstakne Srbe da se vrate bez postavljanja uslova i on je pristao na oba. I nije jasno šta još treba da uradimo, osim da postignemo napredak u dijalogu“, rekao je Eskobar.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare