Eskobar: Vučić rekao da će uticati na Srbe da izađu na kosovske izbore

Izvor:
N1, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar izjavio je da situacija na Kosovu mora da deeskalira, da gradonačelnici izađu iz upravnih zgrada, Kosovska policija se povuče iz okoline tih zgrada, demonstranti napuste područje, a Srbi učestvuju u sledećim izborima bez presduslova.

“Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je rekao da će iskoristiti svoj uticaj da privoli Srbe da izađu na izbore”, rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

On je demantovao navode da je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili on i evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

Eskobar kaže da nije dao rok, već da je odgovarao na pitanje šta su sledeći koraci, i da je rekao da u petak mora da podnese izveštaj da li je ostvaren napredak, dok Lajčak mora da o istom izvesti šefa EU diplomatije Žozepa Borela.

“Tako da to nije rok za bilo koga”, rekao je Eskobar.

Ponovio je da je EU uz podršku SAD jasno rekla da je dijalog o normalizaciji evropski proces, i da je okretanje leđa tom procesu okretanje leđa Evropi.

“To je samo po sebi veoma ozbiljna posledica”, kazao je američki izaslanik.

Izrazio je nadu da će Vlada Kosova prepoznati da “pokušavamo da postignemo uzajamno koristan rezutlat za obe države”.

Upozorio je da ako Kosovo neče da sarađuje i uskladi se sa “našim naporima da uspostavimo regionalnu stabilnost”, to će značiti korak unazad u odnosima sa transatlantskom zajednicom.

Kako je kazao, formiranje asocijacije opština sa većinskim srpskim stanovništvom je zakonska obaveza Vlade Kosova i deo Briselskog i Ohridskog sporazuma.

To nije sporazum između Kurtija i Srbije, nego Kosova i Srbije, rekao je Eskobar.

“U nekom trenutku, ako Kosovo hoće da napreduje u evroatlantskim integraciama moraće da formira asocijaciju, pitanje je samo da li će formirati ova vlada ili neka sledeća”, kazao je on.

Eskobar je rekao da i dalje misli da većina elemenata Ohridskog sporazuma može da se ispuni ove kalendarske godine.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da je najveći izazov za Srbiju po njegovom mišljenju da ubedi Srbe na Kosovu da se vrate u isntitucije.

Dodao je i da Srbi koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institutcije, treba da u njima budu prihvaćeni sa dobrodošlicom.

Upitan o uticaju Rusije, ocenio je da Moskva ima koristi od podela u Evropi i da koristi krizu, ali da je ne generiše.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare