Fridom haus: Vučić pravi krize kako bi skretao pažnju sa toga što njegova vlada radi

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen RTS

U izveštaju organizacije Fridom haus o “Državama u tranziciji 2023” navodi se da je Srbija ostala na istom nivou kada je u pitanju stanje demokratije, uz ocenu da je skeptizicam u zemlji vezan za članstvo u Evropskoj uniji (EU) posledica kontrole vlasti nad medijima i javnim narativom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se održao na vlasti tako što je sebe postavio kao ključnu ličnost za domaću i regionalnu bezbednost, koristeći razne krize koje je sam pravio kako bi skretao pažnju sa toga što njegova vlada preuzima medije i ućutkuje kritičare iz civilnog društva, piše Fridom haus.

U delu izveštaja za Srbiju se navodi da se opozicija vratila u političku arenu, posle bojkota 2020. godine, ali da su predsedničke i parlamentarne izbore 2022. godine obeležile neregularnosti, rezultirajući pobedom Vučića i Srpske napredne stranke.

Fridom haus piše da su u 2022. godini građani zemalja kandidata za EU generalno održali podršku za članstvo u EU, ali da su ostali skeptični prema tome da bi puno članstvo moglo da se dogodi uskoro.

Građani Srbije su izuzetak, sa velikom sumnjom u vezi sa koristima članstva u EU, dodaje se.

Ekspertkinja Fridom hausa Aleksandra Karpi, navodi da za ovakav skepticizam u Srbiji ima više faktora.

“Mislim da je najvažnije imati u vidu da je Srbija ono što nazivamo hibridni režim, tako da su to zemlje koje su između demokratije i autokratije, i to u poslednjih nekoliko godina. Srbija je u nekoliko indikatora pala, najviše zbog kontrole države. Moramo imatu na umu da srpski predsednik Aleksandar Vučić drži kontrolu nad medijima i javnim narativom, što je najverovatnije ogroman faktor koji utiče na ovo razočaranje građana”, navela je Karpi u intervjuu za Glas Amerike.

Ona je dodala i da EU može da uradi više da pokaže koliko je koristan evropski proces za građane u svim zemljama kandidatima.

Na pitanje da li postoji bojazan od toga da dođe do polarizacije u Srbiji, pogotovo kada se u Srbiji održavaju protesti posle dva masovna ubistva, ona je rekla da je polarizacija trend koji se vidi širom Zapadnog Balkana, ali i širom EU.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare