Izaslanik EU za implementaciju sankcija Rusiji zahvalio Srbiji na spremnosti za saradnju

Izvor:
Beta, Politički.rs, Foto: Instagram

Specijalni međunarodni izaslanik za implementaciju sankcija Evropske unije Dejvid O’Saliven zahvalio je danas tokom razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem Srbiji “na otvorenom i konstruktivnom stavu i izraženoj spremnosti za dalju saradnju”.

Fokus u radu specijalnog izaslanika je angažman u dijalogu sa trećim državama i saradnja u zajedničkim akcijama u cilju sprečavanja zaobilaženja sankcija.

Kako je saopšteno iz ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić je tokom sastanka ukazao da je Srbija posvećena saradnji sa Evropskom unijom u svim oblastima, uz puno poštovanje međunarodnog prava i obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Pregovaračkog okvira.

Takođe, istakao je da će Srbija nastaviti da bude kredibilan i pouzdan partner Evropske unije.

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa izaslanikom EU za primenu sankcija Dejvidom O’Salivenom, a tom prilikom Mali je istakao da Srbija ne planira da bude baza za mimoilaženje sankcija Evropske unije.

“Postaraćemo se za to da se Srbija ne koristi za zaobilaženje sankcija EU. Zalažemo se za mir i stabilnost i naša je želja takođe da što pre dođe do okončanja konflikta u Ukrajini jer, kao i mnoge druge evropske zemalje, i mi trpimo velike negativne posledice zbog njega”, rekao je Siniša Mali.

On je dodao da je Srbija svesna svoje pozicije, ali da želi da bude deo “evropske porodice” i da je obaveza da poštuje evropska pravila i standarde.

“Mi prirodno težimo ka ulasku u EU, imamo sa njom potpisan i ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je naš ključni trgovinski partner sa 60 odsto ukupne trgovinske razmene i u obavezi smo da se usaglašavamo sa njenim standardima i pravilima, što i radimo. Uprava carina već ima odličnu saradnju sa EU i oni gotovo na dnevnom nivou razmenjuju informacije”, rekao je Mali.

Evropska komisija je u decembru 2022. godine postavila Dejvida O’Salivena na novu poziciju Međunarodnog specijalnog izaslanika za primenu sankcija EU, kako bi osigurala kontinuirane razgovore na visokom nivou sa trećim državama, i kako bi se suzbili mogući pokušaji zaobilaženja restriktivnih mera prema Rusiji.

O’Saliven se tokom posete Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom vlade Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Tomislavom Momirovićem i direktorom Uprave carina Brankom Radujkom.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare