Lavrov: OEBS je u jadnom stanju – organizacija je uništena agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova

Izvor:
Sputnjik, Foto : Ministarstvo inostranih poslova Rusije

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju se danas nalazi u jadnom stanju, perspektive su nejasne, izjavio je šef diplomatije Rusije na plenarnoj sednici OEBS-a u Skoplju. On je podsetio da je organizacija uništena još 1999. godine.

“Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje atlantske Alijanse. Države NATO i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN. A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma”, istakao je Lavrov.

On je podsetio da će kroz nešto više od godinu dana, Helsinški završni akt navršiti 50 godina.

“S tim u vezi, sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne”, rekao je ruski ministar.

“Zapadne prestonice, sa zavidnom opsesijom, traže mogućnosti za preporod OEBS-a. Već su stvorile evropsku političku zajednicu bez Ruske Federacije i Belorusije… Organizacija je, priznajmo iskreno, na ivici ponor“, rekao je Lavrov.

On se osvrnuo i na sankcije koje je Zapad u neverovatnoj količini uveo Rusiji.

„U nastojanju da sruše rusku ekonomiju, Sjedinjene Države i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu“, rekao je on.

„Uprkos svemu, EU nastavlja da poslušno igra svoju nezavidnu ulogu, podnoseći teret posledica američke ukrajinske avanture i ponizno napuštajući one oblike ekonomskog partnerstva koji su decenijama obezbeđivali prosperitet Evropske unije. Stiče se utisak da je EU napustila prvobitne ciljeve svojih kreatora o poboljšanju blagostanja zemalja članica i pretvorila se, u velikoj meri naporima briselske birokratije, u agresivan geopolitički projekat“, dodao je Lavrov.

On je istakao da je Moldavija sledeća žrtva u hibridnom ratu Zapada protiv Rusije.

Prethodno se šef ruske diplomatije sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom. Uoči sastanka, koji je bio zatvoren za medije, ministri su se prijateljski pozdravili.

Lavrov se prethodno sastao i sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a održava se u sportskom centru „Boris Trajkovski“ u Skoplju i podrazumeva tri plenarne sednice. Poseta Skoplju je prvo putovanje Lavrova u Evropu od početka sukoba u Ukrajini, ako se ne računaju njegove posete Belorusiji i Turskoj. Zbog njegovog učešća na samitu OEBS u Severnoj Makedoniji, događaj bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Sednica Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra. Očekuje se da će učesnici razgovarati o bezbednosnim pitanjima na kontinentu usred aktuelnog ukrajinskog sukoba, kao i o pitanju izbora sledećeg predsednika

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare