Nemački izaslanik: Srbija da uvede sankcije Rusiji, potpisala je Sporazum koji to predviđa

Izvor:
Politika, Foto: Pixabay, Printscreen

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je danas da u Nemačkoj očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, jer je kandidat za članstvo u EU.

„To je predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala i Srbija, pa želimo da Srbija uvede sankcije Rusiji. Moskva želi destabilizaciju Balkana, u to svakako verujem, ali uveren sam da imamo mogućnosti, da ne dozvolimo takvu destabilizaciju. Kremlj ne nudi ništa privlačno građanima Zapadnog Balkana”, rekao je Zaracin za RTK, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li ima nade za članstvo Kosova u NATO, nemački izaslanik kaže da je Berlin priznao takozvano Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

„Stoga, naravno da mislimo da Kosovo ima pravo da se pridruži međunarodnim organizacijama u kojima još nije priznato. Koliko je realan zahtev za članstvo u NATO? Postoji pet članica EU koje još nisu priznale Kosovo, a koje su i članice NATO, i otuda znak pitanja. Naravno, veoma dobro razumem trenutnu situaciju i pretnje Kosovu i ono što mogu da kažem je da moramo više da radimo na poboljšanju pozicije Kosova na međunarodnoj sceni i članstvu u međunarodnim organizacijama”, dodao je on, piše Politika.

On nije, kako je rekao, želeo da ulazi u dubinu i tumači definiciju Zajednice srpskih opština i Briselski sporazum.

„Ono što je važno to je da da obe strane počnu da se zalažu za konkretan napredak u procesu normalizacije odnosa dve zemlje i naravno da je ZSO jedna od tema o kojoj treba razgovarati, ali ne i jedina”, istakao je Zaracin.

RTK ocenjuje da posle suspenzije Rusije iz Saveta Evrope, dve trećine država članica SE podržava članstvo Prištine u toj organizaciji i postavlja pitanje Zaracinu – da li je vreme da se Priština prijavi za članstvo.

„Trenutno privodimo kraju proces povlačenja Rusije iz Saveta Evrope. Smatram da, kao što smo ranije rekli, Nemačka u principu podržava članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama. O pitanju trenutka kada Kosovo treba da se prijavi, treba razgovarati, ne samo sa Nemačkom već i sa drugim državama SE koje su priznale nezavisnost Kosova. Dakle, mišljenja smo da Kosovo treba podržati, ali povodom vremena podnošenja zahteva za članstvo, treba razgovarati sa partnerima”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je prioritet nemačke Vlade, što je, kako kaže, istakla i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom svog nedavnog boravka na Zapadnom Balkanu.

„O tome svedoči i moje imenovanje za specijalnog izaslanika, imam podršku celog vladinog kabineta. To dokazuje da moje imenovanje nije partijsko pitanje, već pokazuje podršku čitave nemačke Vlade Zapadnom Balkanu”, izjavio je Zaracin.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare