Panović: SPS bi dobio više glasova kada bi izašao samostalno i kada bi Dačić bio predsednički kandidat

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Glavni urednik Demostata Zoran Panović izjavio je da bi lista Socijalističke partije Srbije uzela značajno više glasova kada bi bila samostalna i kada bi Ivica Dačić bio predsednički kandidat.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li će socijalistima to što bi uzeli da je Dačić kandidat, kompenzovati Aleksandar Vučić na zajedničkoj listi.

On je ocenio da je za Vučića podrazumevajuće da pobedi u prvom krugu i da je za njega drugi krug noćna mora, a da, Ivica Dačić iako sigurno ne bi mogao kao samostalni predsednički kandidat SPS-a da pobedi Vučića, mogao bi da doprinese da se ide u drugi krug.

To je najbitnije Vučiću da spreči. To podrazumeva i pripremu zajedničke izborne liste. Ona je za socijaliste možda jedna od zadnjih tačaka procesa njihovog usisavanja u SNS, jednog procesa koji ja nazivam ‘isisavanje vazduha iz SPS-a’. Time bi SPS izgubio ono što je do sada uvek imao – jednu vrstu svoje izborne autentičnosti. To je veliki rizik za SPS, ali još veći rizik može da bude samostalni izlazak na izbore, u situaciji kada se bude pravila velika polarizacija za i protiv Vučića“, smatra Panović.

Kako je naveo, treba očekivati veliku samosvest birača SPS-a da u takvoj situaciji strogo, disciplinovano i masovno glasaju za Dačića, jer istraživanja govore da je dobar deo birača socijalista naklonjen Vučiću.

Panović smatra da je najveći paradoks što SNS „koji je ogroman“, maltene više nema koalicioni kapacitet, a Dačić i SPS, uprkos ovim zakletvama iz opozicije o revanšizmu i lustracijama, i dalje ima koalicioni potencijal.

Upitan da prokomentariše to što sa svakim novim izbornim ciklusom SPS dobija sve manji „deo kolača“ posle glasanja, te da li smatra da će takav trend da se nastavi i 2022. godine, Panović je odgovario da je „SNS kao crna rupa – kada uhvati njihova gravitacija, nema nazad.“

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare