SNS i SPS na izbore izlaze sa posebnim listama

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen, Skupština Srbije

Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) izaći će na predstojeće izbore sa posebnim listama ali će nastaviti saradnju, odlučeno je danas na sastanku rukovodstava dve partije.

Kako je posle sastanka rekao predsednik SNS Aleksandar Vučić, izlazak na izbore sa posebnim listama dovešće do “maksimizacije” rezultata stranaka vladajuće koalicije.

“To je naša zajednička odluka. Mi već 10 godina uspešno saradjujemo, razgovarali smo i o budućoj saradnji i posle izbora ako nam gradjani daju poverenje da nastavimo da radimo zajedno i na nivou Vlade i na niovu Beograda”, kazao je Vučić posle sastanka u sedištu SNS u Beogradu.

Najavio je i da će dve stranke raditi na pripremi strateškog dokumenta koji će definisati ciljeve saradnje SNS i SPS.

“Pričali smo kako da u okviru programa Srbija 2025 i Srbija 2030 zajedničke ciljeve i zalaganja stavimo na pravo mesto i da pored svega što smo do sada uradili, pronadjemo još više snage i energije za važna dela u budućnosti”, rekao je Vučić.

Upitan da li je bilo nekih nesuglasica sa predstavnicima SPS, Vučić je rekao da ni u stranci koju vodi nemaju svi isto mišljenje o svemu što je, kako je ocenio, normalno u demokratiji.

“Imamo zajedničke strateške ciljeve, oko toga se okupljamo. Zajednički želimo da Srbija ide napred. Bilo je u prošlosti mnogo teških odluka i sve što smo postigli, poput najbolje finansijske konsolidacije u Evropi, delimično je moj uspeh ali ja to ne bih uspeo da nije bilo Ivice Dačića da podrži te teške mere kad sam ih predložio”, rekao je Vučić.

Naveo je i da će u vezi kandidature za novi predsednički mandat najpre razgovarati sa stranačkim kolegama u SNS, a da će potom održati još jedan sastanak “sa partnerima iz SPS” pre donošenja konačne odluke.

Komentarišući ocenu poslanika Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika da je ostvaren pozitivni napredak pred aprilske izbore, ali da se kasni sa primenom dogovorenih mera za unapredjenje izbornih uslova, Vučić je kazao da će naredne nedelje sve preporuke iz dijaloga o unapredjenju izbornih uslova biti usvojene u Skupštini Srbije.

On je dodao da je prihvatio da se redosled predsedničkih kandidata odredi žrebom iako bi kako je ocenio, prednost trebalo da ima “onaj ko je najorganizovaniji”.

“Opet mogu da budem i šesti i dvanaesti na listiću, kako god da okrenete ne vidim kome je to važno. To govori o besmislenim stvarima na kojima ljudi baziraju bavljenje politikom”, rekao je Vučić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da će SPS zajedno sa Srpskom naprednom strankom (SNS) imati zajedničkog kandidata na predsedničkim izobrima i da se nada da će to ponovo biti Aleksandar Vučić.
Printscreen

“SPS ima svog kandiata – Aleksandar Vučić je bio zajednički kandidat prošlog puta, što se nas tiče ako je on kandidat za predsednika Srbije, on i dalje jeste i ponovo će biti naš zajednički predsednički kandidat”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SNS.

Vučić je jedini koji može da iznese “tu borbu” koju nosi predsednička funkcija i simboliše rezultate koji su postignuti poslednjih deset godina.

On je kazao da će na parlamentarnim i lokalnim izborima ići odvojeno, ali da će SPS i SNS nastaviti saradnju i nakon izbora.

“To pitanje (izlazak na izbore) ne politizujemo, jer je to pitanje analitike, odnosno šta donosi najbolji rezultat, jer se bolji rezulat ostvaruje ako idemo odvojeno na izbore”, rekao je Dačić.

SPS, dodao je Dačić, ići će na izbore u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom.

Takodje je rekao da će žreb biti za predsedničke izbore, jer se za parlamentarne i lokalne izbore redosled kandidata utvrdjuje po redosledu prijave.

Dačić je rekao da se 15. februara završava rad Narodne skupštine i raspisuju se izbori.

“Trebalo bi da 2. marta raspišem izbore za predsednika. Polako ulazimo u izbornu trku”, kazao je on.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare