SRBIJA IZDALA RUSIJU: Glasala ZA rezoluciju UN o “agresiji na Ukrajinu”

Izvor:
Beta, Politički.rs, Foto: Printscreen

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.

Za rezoluciju o agresiji na Ukrajinu glasala je i Srbija.

Time se vlast Aleksandra Vučića potrudila, po ugledu na vladu Cvetković-Maček koja je potpisala pristupanje Trojnom paktu, da svrsta Srbiju na sramnu stranu istorije.

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Takođe se izražava se žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska.

Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Rezolucija o agresiji na Ukrajinu usvojena je na vanrednoj sednici Generalne skupštine UN koja je sazvana po hitnoj proceduri, pošto je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN prethodno uložila veto i sprečila usvajanje rezolucije kojom se osuđuje njena agresija na Ukrajinu i traži hitno povlačenje snaga.

Vanredno zasedanje Generalne skupštine UN sazvano je po proceduri “Ujedinjavanje za mir” koja omogućava hitno sazivanje sednice u situacijama kada je Savet bezbednosti UN blokiran po nekom pitanju, kao u ovom slučaju, zbog veta Rusije.

Ta procedura postoji od 1950. i ovo je 11. put da se primenjuje, a poslednji put iskorišćena je 1982, u vezi sa Izraelom.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće ali se smatra da imaju političku težinu jer odražavaju stav šireg članstva svetske organizacije.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar