Vučić: Od početka napada na Ukrajini NISAM IMAO kontakt sa ruskim zvaničnicima, strogo ćemo kažnjavati sve koji idu na ratište u Ukrajnu

Izvor:
RTV, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan lični kontakt sa ruskim zvaničnicima, tako da nema od čega da se distancira, pošto je pozicija Srbije prema Ukrajini jasna.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara nemačke nacionalne agencije DPA upućeno ministarki spoljnih poslova Nemačke Analeni Berbok da li je dobila danas od Vučića signale da bi bio spreman da se distancira od Vladimira Putina, a što bi se pozitivno odrazilo na pregovore Srbije sa EU.

Ne govorimo o ličnostima i kod nas nema ljubavi i mržnje, Srbija će biti i ostati na poziciji međunarodnog javnog prava, poručio je on.

“Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajini nisam imao nijedan kontakt sa ruskim zvaničnicima. Tako da ne znam od čega bi se distancirao. To je kao kada bi pitao nekog drugog da se distancira od događaja u BiH, a da taj neko nema pojma o čemu se radi i ima bilo kakve veze. Da budem otvoren, ako je nekom lakše da okrivi Srbiju ni krivu ni dužnu, jer to ne ide lako sa nekim ko je veći, to mogu da razumem”, rekao je Vučić.

Istakao je da to, ipak, nije pravda niti fer, jer Srbije nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini i ima vrlo jasan i određen stav prema Ukrajini.

Vučić je zapitao šta je to Srbija uradila pogrešno i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini.

“Ne govorimo o ličnostima i kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanje međunarodnog javnog prava i normi. Baš kako ih je Ukrajina poštovala po pitanju Srbije i teritorijalnog integriteta Srbije. Tako da mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i nikada se nismo izjasnili protiv. I u Generalnoj skupštini UN podržali smo da su neprihvatljivi i napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne zato što volimo nekog ili ne već zato što su to norme međunarodnog javnog prava”.

Vučić je rekao da je Srbija dosledna, a ne kao neki što su govorili 1999. godine jedno, a sada drugo.

Srbija će biti i ostati na poziciji međunarodnog javnog prava, jer je to ono što ojačava položaj Srbije kao zemlje koja poštuje međunarodno pravo.

Na pitanje da li je na strani Putina ili sankcija, Vučić je rekao:

“O tome bih mogao da govorim, ko i koje sankcije i kada po potrebi uvodi ili ne uvodi, ali razgovarao sam o tome sa Berbok i hvala joj na tome što je htela da čuje stavove Srbije”.

Istakao da je da Srbija ni na jedan način nije uradila ništa što bi povredilo Ukrajinu već je podržala ono što je EU podržala i u Generalnoj skupštini UN i Srbija se odgovorno ponaša u regionu, ne izaziva nikakve sukobe i ne preti nikome.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je rekla da je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jasno osuđen napadački akt ruskog predsednika Vladimira Putina i da su tu rezoluciju podržale i Nemačka i Srbija.

“To su uradile naše dve zemlje, to je uradio vaš predsednik i naš kancelar na veoma jasan način. U našem razgovoru smo govorili o velikom broju drugih tema, ali kada se radi o kritičnim pitanjima dobro je da se to radi u poverenju i u tom smislu neću govoriti o pojedinostima našeg razgovora”, rekla je Berbok odgovarajući na pitanje nemačkog novinara.

Strogo ćemo u Srbiji kažnjavati sve koji idu na ratište u Ukrajnu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija strogo kažnjavati sve svoje građane koji idu da ratuju u Ukrajini i da će to u krivičnom zakonu biti i pojačano.

Vučić je na pitanje novininara da prokomentariše to što su i Putin i Zelenski pozvali dobrovoljce da se bore u Ukrajini i kakav je stav Srbije po ovom pitanju, rekao:

“Što se tiče dobrovoljaca pošto su obe strane pozivale dobrovoljce, u krivičnom zakonu Srbije – i to ćemo da pojačamo, kažnivo je učestvovanje u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije. I sve one koji misle da treba da učestvuju u nekim ratovima, mi ćemo veoma strogo da kažnjavamo u skladu sa zakonima i Ustavom”, poručio je Vučić.

Istakao je da je veoma zadovoljan zbog prilike da iznese pred šeficom nemačke diplomatije stavove Srbije.

“U ovo današnje vreme malo ko želi bilo koga da čuje osim sebe. Hvala Berbok što je htela da čuje naše stavove. Što se tiče nas, čuvaćemo mir i stabilnost u regionu i uvek poštovati norme međunarodnog javnog prava i razume se štiti svoje državne i nacionalne interese, baš onako kako to i svi drugi rade”, poručio je Vučić.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare